Ştim că vitamina C este esenţială pentru o viaţă sănătoasă, dar mai ales pentru un sistem imunitar puternic. Încă de mici auzim cât este de lăudată, dar mai ales că cele mai bune surse de vitamina C sunt portocalele şi lămâile. Există totuşi alte alimente care se regăsesc pe această listă, aşadar nu mai este nevoie să ne limităm doar la consumul de lămâi şi portocale pentru a beneficia de vitamina C din plin sau pentru a ajuta organismul să lupte împotriva gripei şi răcelii.
Într-adevăr, studiile arată că răcelile pot fi prevenite în urma consumului de vitamina C. O portocală de dimensiuni medii conţine 69,7mg de vitamina C, o cantitate mai puţină faţă de alte fructe şi legume pe care le putem consuma. Iată 12 superalimente bogate în vitamina C care nu ar trebui să lipsească din planul tău alimentar.
Ardei iute. 90 de grame de ardei iute tocat conţin 107,8mg de vitamina C. În plus, cercetări realizate de Universitatea di Buffalo au descoperit că capsaicina, un compus care face ardeiul să fie picant, ar putea ajuta la eliminarea durerilor musculare şi articulare.
Ardei gras roşu. 90 de grame de ardei gras roşu conţin aproape de trei ori mai multă vitamina C decât o portocală- 190mg. De asemenea, ardeiul gras roşu este o sursă ideală de vitamina A, necesară pentru sănătatea ochilor.
Ardei gras verde. 90 de grame de ardei gras verde conţin mai puţină vitamina C decât ardeiul gras roşu- 120mg, adică 200% din necesarul zilnic recomandat. În plus, ardeiul gras verde este o sursă excelentă de fibre.
Varza kale. Varza kale conţine de două ori mai multă vitamina A decât necesarul zilnic recomandat şi de şapte ori mai multă vitamina K decât necesarul zilnic recomandat. În plus, 100 de grame de varză kale conţin 80,4mg de vitamina C, alături de cantităţi substanţiale de alte minerale şi acizi graşi.
Broccoli. Această legumă care face parte din familia cruciferelor oferă 132mg de vitamina C, o cantitate generoasă de fibre şi doar 30 de calorii. În plus, studiile arată că broccoli ar putea avea proprietăţi de prevenire a cancerului.
Papaya. Cercetările arată că în urma consumului de papaya, acesta ajută la curăţarea sinusurilor, oferă luminozitate pielii şi întăreşte sistemul osos. 145 de grame de papaya oferă 88,3mg de vitamina C.
Căpşuni. 140 de grame de căpşuni conţin 84,7mg de vitamina C, plus acid folic şi alţi compuşi necesari pentru sănătatea inimii.
Conopida. Indiferent de modul în care o prepari, conopida oferă 127,7mg de vitamina C, plus alte 5 grame de proteină şi 5 grame de fibră.
Varza de bruxelles. Varza de bruxelles este bogată în fitonutrienţi şi fibre, dar şi o cantitate generoasă de vitamina C- 74,8mg.
Ananasul. Pe lângă cele 78,9mg de vitamina C, ananasul mai conţine şi bromelaină, o enzimă digestivă care ajută la divizarea alimentelor şi reduce balonarea. De asemenea, această enzimă funcţionează ca un antiinflamator natural care ajută la recuperarea rapidă în urma unui antrenament fizic.
Kiwi. Din doi kiwi obţii 137,3mg de vitamina C, dar şi o cantitate bogată de potasiu şi cupru.
Mango. Acest fruct tropical conţine 122,3mg de vitamina C. De asemenea, mango este bogat în vitamina A care, similar vitaminei C, joacă un rol important în menţinerea imunităţii.