Chiar dacă în sezonul rece sunt mult mai puţine opţiuni atunci când îţi fuge gândul la fructe şi legume, iată câteva variante care îţi vor oferi nutrienţii de care ai atâta nevoie.
Rădăcinoase
Ţelina, păstârnacul, sfecla roşie sau napii sunt cunoscute pentru concentraţia ridicată de vitamine, minerale şi carotenoizi. Mai mult, sunt surse excelente de fibre, folaţi (carenţa de folaţi determină apariţia anemiei, slăbirea funcţiei imune şi a funcţiei digestive) şi vitaminele C, E şi K. Le poţi consuma în supe creme sau în salate.
Citrice
Sunt pline super-market-urile de portocale, grefuri, minole, mandarine sau lămâi. Şi ar fi bine să nu-ţi lipsească zilnic din coşul cu cumpărături. Consumul este mai mult decât necesar în antimpul rece. Sunt o sursă importantă de vitamina C (care ajută sistemul imunitar şi ţine departe răceala), de fibre ( care ajută sistemul digestiv şi digestia) şi vitamina A ( atât de importantă pentru piele).
Fenicul
Chiar dacă nu este atât de popular în bucătăria românească, feniculul este des întâlnit în raionul de legume/fructe al super-market-urilor. Această legumă ce se aseamăn şi cu ceapa şi cu ţelina este o sursă importantă de vitamina C, potasiu ( mineral important în buna funcţionare a muşchiului inimii şi creierului), fibre şi folaţi. Îl poţi găti la abur sau îl poţi sota.
Cartofii dulci
Cultivat în Asia, America sau în Rusia, cartoful dulce este un superaliment datorită cantităţii importante de betacaroten (antioxidant puternic), dar şi calciu, fier, fibre, fosfor, magneziu, zinc şi vitamina E. Cu importante studii ce îl transformă un aliment ce poate preveni diabetul, obezitatea sau bolile de inimă, cartoful dulce poate fi gătit sub formă de supă cremă, piure sau se poate coace la cuptor.