„Nu pot sa mananc asa
ceva!”, spun multi cand privesc caracatite, calamari, raci sau
scoici. Iata un sfat ca sa depasiti obstacolul vizual: le fierbeti,
le taiati in bucatele marunte si faceti o salata cu legumele
preferate. Merita mai ales in timpul sezonului rece!
In cultura noastra alimentara, fructele de mare si-au gasit locul
abia in urma cu cativa ani. In plus, pretul piperat nu le face
extrem de accesibile. Insa nutritionistii din toata lumea
nu le recomanda in cantitati mari, ci in sute
de grame, deci costurile pot fi reduse.
Spre exemplu, 100 de grame de carne de scoica (trebuie sa
recunoasteti, foarte putin) va asigura intreaga cantitate de fier
necesara intr-o zi. Aceasta carne e indicata si pentru copii si
adolescenti al caror necesar de fier hemic este urias. Pe de alta
parte, fructele de mare contin
zinc si seleniu indispensabile sistemului
imunitar.
Solul Romaniei este extrem de sarac in aceste elemente, care,
alaturi de vitaminele A, E si C, protejeaza celulele
sistemului imunitar, astfel incat acestea pot
fi greu sau deloc distruse de actiunea virusilor, a bacteriilor si
a altor microorganisme.
Citeste continuarea in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Mananca
asiatic ca sa te simti bine in pielea ta!