Acest studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un eşantion de 80.000 de persoane alese la întâmplare. Analiza mai multor studii realizate în Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice şi statistice pentru a interpreta răspunsurile oferite de participanţi la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de sănătate, senzaţia de bună dispoziţie sau, eventual, de depresie.
În ceea ce priveşte senzaţia de bună dispoziţie şi sănătatea mintală, cercetătorii au remarcat o legătură puternică a acestor doi factori cu cantitatea consumată de fructe şi legume, indiferent de prezenţa sau de absenţa celorlalţi factori demografici, sociali şi economici. „Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe şi legume a reprezentat o surpriză”, a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului.
„Regimul alimentar este foarte puţin luat în calcul de studiile despre starea de bună dispoziţie”, a adăugat ea. Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirmă la rândul său că „mai multe studii au arătat deja că un consum de fructe şi legume în cantităţi importante este asociat cu un risc mai mic de apariţie a demenţei la persoanele în vârstă”.