Fructul care face adevărate minuni pentru memorie. Mănâncă-l zilnic și îți vei aminti și ce vei fi făcut în urmă cu 30 de ani!

  • Publicat:
Fructul care face adevărate minuni pentru memorie. Mănâncă-l zilnic și îți vei aminti și ce vei fi făcut în urmă cu 30 de ani!

Măslinele sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cele mai multe calorii din ele provin din grăsimile mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rău LDL în organism și diminuează riscul apariției bolilor coronariene și a atacului vascular cerebral.

Beneficiile pentru sănătate ale măslinelor

Măslinele întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc anemia și sunt bune pentru digestie, printre altee. Practic, vitaminele (A, E) pe care le conțin măslinele întăresc sistemul imunitar. La fel, ele joacă un important rol preventiv împotriva aparitiei sau dezvoltării anumitor boli, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.

Conținutul mare de antioxidanți și acid oleic din măsline reprezintă parțial motivul pentru care în regiunea mediteraneană ratele de boli cronice și cele de cancer sunt mai mici decât în alte zone ale lumii. Studiile în laborator au relevat faptul că antioxidanții și acidul oleic poseda abilitatea de a perturba ciclul de viață al celulelor canceroase de la sân, în cancerul gastric sau de la nivelul colonului.

Mai mult, consumul de măsline reprezintă o modalitate excelentă de a proteja organismul de oxidare și de acumularea de lipoproteine ​​cu densitate scăzută. 

Pe lângă potasiu, magneziu, fosfor și iod, măslinele conțin fier, deși este prezent într-o proporție mult mai mică decât sodiul. De fapt, având în vedere saramura în care stau, pentru a-și păstra durata de valabilitate, acestea sunt considerate unul dintre alimentele cele mai bogate în sodiu.

Pe de altă parte, aportul de fier face ca aceste fructe, în special cele negre, aliate ale acelor persoane care suferă sau sunt predispuse la anemie.

De asemenea, măslinele îmbunătățesc digestia. Sunt o sursă de fibre, deci ajută la buna funcționare digestivă. Dar beneficiile nu se opresc aici. Fibrele ajută la prevenirea și ameliorarea constipației.

Măslinele îmbunătățesc semnificativ memoria și concentrarea

Pe de altă parte, ajută și memoria. Măslinele conțin polifenoli, substanțe chimice naturale care reduc stresul oxidativ din creier. Drept urmare, consumul de măsline îmbunătățește semnificativ memoria. Este important și pentru cei mici, deoarece ajută la dezvoltarea intelectuală.

Potrivit unui studiu din 2017, consumul de ulei de măsline extravirgin protejează memoria și capacitatea de învățare, reducând totodată formarea plăcilor beta-amiloide și a circuitelor neurofibrilare din creier, care sunt markerii pricipali ai bolii Alzheimer.

Deoarece creierul este alcătuit în principal din grăsimi, consumul de acizi grași poate avea efecte protectoare majore împotrivă îmbătrânirii creierului. Uleiul de măsline conține un tip specific de grăsime monosaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din ulei. Totodată, s-a descoperit că acidul oleic are și acesta beneficii pentru creier.

Citește și: Uleiul de măsline îți păstrează mintea și inima mai sănătoase până la bătrânețe, potrivit unui nou studiu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian