Pepenii de Dăbuleni sunt în floare chiar şi acum
Pepenii bio se bucură astfel de un timp perfect, spun producătorii care speră ca vremea va ţine în continuare cu ei. „Îi avem până la căderea brumei. Dacă timpul e favorabil şi ţine cu noi! Bun gustul! Avem solurile de aici de la Dăbuleni care ne ajută în zaharină, în aspect comercial”, adaugă Sorin, cultivator.
Din cauza schimbărilor atmosferice din ultimii ani, culturile de pepeni s-au restrâns dar totuși producția la hectar a crescut, spun cultivatorii. Preţul pepenilor de toamnă ajunge la aproape doi lei pe kilogram.
Consumul de pepene roşu vine cu beneficii multiple
Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.