Fructul vedetă al verii care este la mare căutare şi toamna: „Îl avem până la căderea brumei”

Un fruct, considerat "vedeta verii" este la mare căutare și acum, toamna, iar fermierii români au anunțat o nouă recoltă "foarte bună".
  • Publicat:
Fructul vedetă al verii care este la mare căutare şi toamna:

Vorbim de pepenele roșu, care este alimentul ideal vara şi nu numai! În afara faptului că te hidratează, conţine vitamine şi minerale de care corpul are nevoie, având numeroase beneficii pentru sănătate.

În Dolj, primele culturi au fost afectate, însă, acum, producătorii se bucură de recolta de toamnă. Cu un gust la fel de bun, pepenii de Dăbuleni sunt în floare şi aşteaptă să fie degustaţi. Şi în Călăraşi, cultivatorii spun că producţia e bună, chiar dacă cercerea nu e atât de mare ca în plin sezon.

„Producţia este foarte bună. Sper că toată luna asta a lui septembrie o să o onorăm cu pepeni româneşti.  Fiind a treia tranşă, este cinci hectare jumătate”,  a declarat Eugen Cojocaru, fermier.

Pepenii de Dăbuleni sunt în floare chiar şi acum

Pepenii bio se bucură astfel de un timp perfect, spun producătorii care speră ca vremea va ţine în continuare cu ei. „Îi avem până la căderea brumei. Dacă timpul e favorabil şi ţine cu noi! Bun gustul! Avem solurile de aici de la Dăbuleni care ne ajută în zaharină, în aspect comercial”, adaugă Sorin, cultivator.

Din cauza schimbărilor atmosferice din ultimii ani, culturile de pepeni s-au restrâns dar totuși producția la hectar a crescut, spun cultivatorii. Preţul pepenilor de toamnă ajunge la aproape doi lei pe kilogram.

Consumul de pepene roşu vine cu beneficii multiple

Consumul de pepene roşu vine cu beneficii multiple

Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate în ultima decadă au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii.

Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Sursă foto: Shutterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”