Gătitul acasă – câţi bani economiseşti

Printre rezoluţiile tale din 2019 se află - să gătesc, să fiu mai sănătos şi să economisesc bani? Iată ce beneficii poţi avea dacă găteşti acasă.
  • Publicat:
Gătitul acasă - câţi bani economiseşti
foto 123RF.com

”Recunosc, acum nişte ani buni, atunci când studentă fiind am ajuns pentru prima oară într-un hipermarket şi am observat cu maximă uimire că toate preparatele culinare care necesită ore de muncă în bucătărie se pot cumpăra la caserolă am zis că nu se merită să găteşti. Şi am crezut asta. Azi, în secolul vitezei, nu e timp pentru această activitate. Care este însă preţul?

Facultate şi job part-time plus viaţa de student nu rimează cu prea mult timp liber sau o preocupare mare pentru alimentaţie. Pe atunci nu ştiam însă că etichetele preparatelor gătite dezvăluie atât de mulţi conservanţi artificiali care în timp pot dăuna sănătăţii. Şi viaţa şi-a urmat cursul şi m-am axat pe carieră şi hobby-uri, iar drumul meu spre bucătărie a fost doar ocazional pentru un ceai sau pentru un sandvich. Însă toate acestea s-au schimbat când am aflat că voi deveni mamă.”

Gătitul acasă – este scump dacă arunci mâncarea

Multe dintre poveştile femeilor de carieră încep aşa. Mic dejun pe fugă sau deloc, mâncare comandată de pe ”www” sau cu ajutorul aplicaţiilor mobile, ieşiri la restaurant şi vizite rare în bucătărie pe post de chef.

”De ce” şi ”pentru cine să gătesc” – sunt alte două întrebări la care nu se găsesc uşor răspunsuri în cazul femeilor şi bărbaţilor single. În plus, dacă eşti single sau dacă locuieşti singur, ieşitul la masă face parte din viaţa socială, o componentă deloc de neglijat.

Recunosc, că am avut multe tentaţii (unele au ţinut săptămâni) să gătesc în acest timp. Debutul a fost mai mereu complicat. Atunci când o iei de la zero şi nu ai mai nimic prin cămară, o banală supă de pui costă o avere (carne, legume, ulei). Şi dacă nici nu stai suficient timp acasă să poţi mânca mai mult decât o porţie şi eşti nevoit să arunci mâncarea gătită, chiar cu greu găseşti rostul gătitului. Plus, că atunci când găteşti rar, nici îndemânarea nu este de partea ta.

Gătitul acasă – un copil este cea mai puternică motivaţie pentru o alimentaţie sănătoasă

Toate acestea se pot schimba, cum a fost în cazul meu, când mă pregăteam să devin mamă. Nu mi-am imaginat niciodată că îmi voi hrăni copilului cu mâncare încălzită din borcănele sau că mesele lui vor fi în mare parte la restaurante ori comandate online sau că va mânca multe mezeluri.

M-am mai gândit că nu îi pot lua propriului meu copil bucuria de a mirosi mâncare proaspătă acasă. Aşadar, când am intrat în concediul prenatal am început să gătesc. Timid, poate într-un timp dublu decât experţii, însă rezultatele au început să fie pe măsură.

În plus, o viitoare sau o proaspătă mamă este foarte sensibilă la tot ceea ce este artificial (fie că este vorba despre conservaţii şi aditivii din mâncare, fie că este vorba despre parfumuri, parfumuri pentru cameră, substanţe chimice etc). Iar mâncarea proaspătă făcută în casă este din start preferată în această fază a vieţii. La fel se întâmplă şi cu copilul. Nu acceptă nimic din ceea ce nu este proaspăt. De exemplu, dacă folosesc mazăre din conservă nu se atinge, deşi este mare fan mazăre proaspătă.

Norocul începătorului se aplică şi în bucătărie. Poţi avea imensa satisfacţie ca preparatul culinar – fie că este o supă, fie că este o salată sau un peşte la cuptor să iasă delicios. Apoi, pot urma o serie de preparate eşuate, dar este important să nu abandonezi.

Gătitul acasă – cât costă să găteşti acasă

Iată ce am observat gătind acasă
Am calculat nemţeşte la aproape fiecare fel gătit şi am observat că o mâncare vegetariană (5 porţii – în medie) ar costa cam în jur de 10 lei gătită acasă. Preţul energiei este inclus.

Preparatele cu carne costă cam în jur de 17 lei (4 – 5 porţii – costul energiei termice este inclus).
Preparatele cu peşte costă aproximativ 25 lei (4-5 porţii – costul energiei termice este inclus).
Iar un desert pregătit acasă poate costa în jur de 10 lei (un chec cu fructe uscate, de exemplu)
.

Evident, aceste calcule sunt orientative şi ţin de modul în care fiecare familie găteşte, are preferinţe, gusturi şi de calitatea ingredientelor. Am luat în calcul ingrediente de calitate medie spre superioară mai ales având în vedere că în sarcină şi nu doar şi apoi calitatea nutrienţilor este importantă (am folosit ouă ecologice sau de la găini crescute la sol, pâine fără aditivi).

Gătitul acasă – cât costă să mănânci în oraş

Apoi am calculat câţi bani dă pe mâncare, în medie, o persoană care mănâncă în afara casei de două ori pe zi (de exemplu – la birou cu colegii şi seara la un restaurant) şi din calcul a reieşit că într-o lună, doar suma plătită de o persoană care cumpără zilnic mâncare gătită de alţii pot mânca două persoane şi un bebeluş (alăptat la sân şi apoi diversficat – costurile financiare nu sunt foarte mari dacă mama îl alăptează). În acceaşi sumă poţi avea chiar şi 3 ieşiri la restaurant (restaurante cu preţuri medii). Calculele sunt făcute fără a include băuturi alcoolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult