Mulți avem prostul obicei să mâncăm atunci când (credem că) ni se face foame și așa ajungem să devorăm o pizza întreagă doar seara târziu. Dacă am respecta un orar de alimentație bine definit, lucrurile ar sta cu totul altfel: nu ne-ar fi mereu poftă de dulce sau de suc, nu am rămâne fără energie, nu ne-am îngrășa.
Pe lângă ceea ce mâncăm, este foarte important și când mâncăm. Află care este cel mai bun moment să iei micul-dejun, prânzul și cina ca să îți menții greutatea sau, de ce nu, să slăbești.
Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Cu toate acestea, mulți dintre noi sărim peste el și ajungem să ciugulim la birou tot felul de gustări nesănătoase ca să alungăm senzația de foame.
Încearcă să faci un efort și să iei zilnic micul-dejun pentru a avea o zi productivă și o greutate (dar și glicemie) în limitele normale.
Care este cel mai bun moment să iei prima masă din zi? Între orele 6 și 10 dimineața.
Prânzul ar trebui să fie o masă mai ușoară decât micul-dejun și cina, pentru că ai nevoie de concentrare, nu de dureri de stomac și moleșeală cauzate de procesul de digestie. Optează pentru alimente ușor digerabile, dar sățioase în același timp, ca să îți țină de foame până spre seară, când ajungi acasă.
Momentul optim să iei prânzul? Între orele 12 și 14.
Cina nu trebuie luată mai târziu de ora 19, pentru că metabolismul este la minimum după acest interval și tot ce mănânci va fi mai greu de digerat, dar și caloriile sunt mai greu de „topit”.
Ultima masă din zi trebuie să fie una frugală, fără alimente grele sau băuturi bogate în zahăr sau alcool. Țintește spre maximum 400 de calorii la masa de seară.
Cel mai bun moment pentru a lua cina? Între orele 16 și 19.
Între mesele principale poți „ciupi” câte o gustare, dar ai grijă să nu faci alegeri nesănătoase. Cele mai indicate gustări cu puține calorii sunt: