Ghimbirul, planta care ne face mai energici și întrebuințările sale. Rețeta cu ghimbir care înlocuiește cafeaua de dimineață

Iată un fragment în exclusivitate din cartea Mic tratat de botanică al zânelor, care ne familiarizează cu ghimbirul și proprietățile sale.
  • Publicat:
Ghimbirul, planta care ne face mai energici și întrebuințările sale. Rețeta cu ghimbir care înlocuiește cafeaua de dimineață
Ghimbirul, planta care ne face mai energici și întrebuințările sale. Rețeta cu ghimbir care înlocuiește cafeaua de dimineață

Mic tratat de botanică al zânelor de Caroline Scheuer, cea mai nouă carte apărută la Editura ap! în colecția Ap!olodoria!, dedicată copiilor și adolescenților, oferă cititorilor o explorare inedită a unui univers botanic populat de zâne, plante magice și povești ascunse în firele delicate ale naturii.

Cartea îi familiarizează pe micuți cu mediul înconjurător, cu plantele care îi înconjoară și cu beneficiile pe care le au acestea pentru sănătatea noastră. Volumul îmbină educația despre natură cu activități creative care încurajează copiii să valorifice în mod responsabil resursele naturale și să dezvolte un respect profund pentru mediul înconjurător.

Iată un fragment în exclusivitate din carte, care ne familiarizează cu ghimbirul și proprietățile sale.

ZÂNA GHIMBIR

Zingiber officinale Roscoe

Zâna Ghimbir este originară din sud-estul Asiei. Cu toate acestea, planta sa are atât de mult succes în Europa, încât o găsim acum cu ușurință și mai aproape de noi. Planta sa este foarte populară, însă puțini sunt cei care au zărit-o pe zână. La fel ca în cazul altor câteva plante, această zână își extrage puterile din sol: partea din plantă care se utilizează se numește rizom și seamănă cu o rădăcină groasă, deci subterană.

Zâna Ghimbir are puterea de a ne face mai vioi, mai energici. Este o zână puternică și dinamică. De altfel, planta ei pișcă puțin și dacă faci experimentul de a mușca direct dintr-o rădăcină de ghimbir, vei vedea că te arde!

Vecinii ei o vizitează des în caz de răceală sau alte boli ale iernii, deoarece îi ajută să recapete puțină energie. În caz de durere sau de infecție la stomac, în caz de vărsături, ghimbirul este foarte eficace. Poate ajuta și în cazul răului de mișcare.

Poțiunea de dimineață

Iată o poțiune pe care adulții ar face bine să o folosească pentru a-și înlocui cafeaua.

INGREDIENTE

  • O bucățică de rădăcină de ghimbir
  • O sămânță de cardamom
  • O lingură de pudră de cacao pură
  • Puțin zahăr sau puțină miere, după plac
  • Apă

MOD DE PREPARARE

  1. Dă prin răzătoare sau taie ghimbirul în bucăți foarte mici.
  2. Zdrobește sămânța de cardamom pentru a o deschide.
  3. Pune totul într-o oală mică, împreună cu pudra de cacao și apa.
  4. Pune amestecul pe foc și lasă-l să fiarbă zece minute.
  5. Filtrează-l, adaugă zahăr, dacă vrei, și savurează!

Poțiunea de vară

Seara, înainte de culcare, pune o bucățică de rădăcină de ghimbir într-o sticlă cu apă, o jumătate de lămâie și trei linguri de miere (1 lingură = 15 ml). Dimineața următoare, filtrează și pune la frigider. Spre prânz, când este cel mai cald, savurează! Răcorire garantată.

Ghimbir confiat

INGREDIENTE

  • 250 g de ghimbir cât mai proaspăt
  • 400 g de zahăr
  • 250 ml de apă

MOD DE PREPARARE

  1. Curăță rădăcinile de ghimbir și taie-le în fâșii.
  2. Înmoaie-le în apă rece timp de o oră. Scurge-le.
  3. Pune ghimbirul într-o oală și acoperă-l cu apă rece.
  4. Fierbe-l timp de 5 minute. Scurge-l, repetă. (Ghimbirul își pierde din iuțeală de fiecare dată când este fiert: de două, de trei, de patru ori, după plac.)
  5. Când ghimbirul este gata, adaugă cei 250 ml de apă și zahărul.
  6. Fierbe-l timp de 5 minute, după care ia oala de pe foc, acoper-o cu o farfurie și lasă conținutul să se odihnească 12 ore.
  7. Fierbe ghimbirul din nou, timp de 10 minute, și lasă-l din nou să se odihnească, de data aceasta două zile.
  8. Fierbe-l 5 minute și lasă-l să se odihnească din nou timp de două zile. Durează foarte mult prepararea, dar rezultatul este delicios! În acest stadiu, rădăcinile sunt umflate, moi și transparente. Dacă nu, fierbe din nou timp de 5 minute.
  9. La final, pune-l într-un borcan și savurează!

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult