Atunci când ne propunem să slăbim, mulți dintre noi avem în gând să reducem grăsimea de pe abdomen. Putem reduce acest strat dacă urmăm câteva reguli simple de alimentație. Iată care sunt, în acest sens, recomandările nutriționistului Gianluca Mech.
„Grăsimea abdominală nu dăunează doar din punct de vedere estetic, ci și în privința stării de sănătate. Ea se numără printre cauzele unor afecțiuni precum diabetul de tip II sau bolile cardiovasculare. Din acest motiv, reducerea stratului de grăsime de pe abdomen are beneficii semnificative”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
„Numeroase studii au demonstrat că excesul de zahăr, în principal din cauza cantităților mari de fructoză, poate duce la acumularea de grăsimi în jurul abdomenului și ficatului. Acest lucru duce la rezistența la insulină și la diverse probleme metabolice. Zahărul este jumătate glucoză și jumătate fructoză. Când mănânci mult zahăr adăugat, ficatul este supraîncărcat cu fructoză și este forțat să o transforme în grăsime. Zahărul lichid este și mai rău. Creierul nu înregistrează caloriile lichide la fel ca pe caloriile solide, așa că, atunci când bei băuturi îndulcite cu zahăr, ajungi cumva să consumi mai multe calorii. Încercați să minimizați cantitatea de zahăr din dietă și luați în considerare eliminarea completă a băuturilor cu zahăr. Vorbim aici despre băuturi răcoritoare cu zahăr, sucuri de fructe și diverse energizante. Sucurile de fructe nu sunt recomandate, dar fructele ca atare sunt extrem de sănătoase și conțin o mulțime de fibre care atenuează efectele negative ale fructozei”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
„Proteina este unul dintre cei mai importanți macronutrienți pentru pierderea în greutate. Cercetările arată că reduc poftele și stimulează metabolismul. Dacă ai ca obiectiv scăderea în greutate, proteinele trebuie să se regăsească în dieta zilnică. Ele nu doar că te ajută să pierzi kilograme, ci sunt foarte eficiente atunci când vine vorba despre reducerea grăsimii abdominale. Încercați să creșteți aportul de alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă, pește, leguminoase, nuci, carne și produse lactate”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.
„Consumul de cât mai puțini carbohidrați este o modalitate foarte eficientă de a pierde în greutate. Lucru de altfel demonstrat științific prin numeroase studii. Atunci când reduci cantitatea de carbohidrați, pofta de mâncare scade și slăbești. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați reduc, de asemenea, retenția de apă. Asta înseamnă că poți vedea rezultate pe cântar chiar din primele zile. În plus, consumul scăzut de carbohidrați reduce grăsimea de la nivelul abdomenului și din jurul organelor. Primul pas pe care îl poți face este să elimini carbohidrații rafinați, cum ar fi zahărul, dulciurile și pâinea albă”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.
„Consumul de fibre poate ajuta la pierderea în greutate. Este însă foarte important tipul de fibre. Fibrele solubile și vâscoase sunt cele care au cel mai mare efect asupra greutății. Ele ajută la reducerea apetitului și oferă o senzație de sațietate mai îndelungată. Legumele și fuctele reprezintă o sursă excelentă de fibre. De asemenea, leguminoasele și unele cereale, cum ar fi ovăzul integral. Recomand și consumul de quinoa, semințe de chia, năut, linte, dar și ciocolată neagră în cantități mici”, adaugă specialistul.