Probabil ați auzit de grăsimile trans și de faptul că acestea nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Dar ce sunt mai exact grăsimile trans? Cum ne afectează corpul? Și în ce tipuri de alimente le putem găsi?
Grăsimile trans, numite și acizi grași trans, sunt un tip de acid gras nesaturat care poate fi găsit atât în mod natural în unele alimente (carne, lapte de vacă, oaie sau capră), cât și sub formă artificială, în special prin hidrogenarea uleiurilor, proces aplicat chimic alimentelor.
Astfel, uleiurile parțial hidrogenate conțin un amestec de grăsimi saturate și nesaturate, inclusiv grăsimi trans într-o proporție care poate varia de la câteva procente la peste 50%. Căldura mare poate provoca, de asemenea, formarea de grăsimi trans în timpul gătitului acasă, deci este imposibil să le eliminați complet dintr-o dietă normală, mixtă.
Consumul de grăsimi trans în cantități mari a fost asociat cu creșterea nivelului de colesterol și a riscului de boli cardiovasculare, în special a bolilor coronariene.
În acest context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat cel mai mic consum posibil de grăsimi trans, cu o reglementare europeană din 2019 care limitează conținutul de acizi grași trans la maximum 2% din masa produsului.
Regula limitării la mai puțin de 2% și raportarea grăsimilor trans este obligatorie în toate țările UE din aprilie 2021, însă cei mai mari producători de margarină și-au adaptat încă din 2012 procesele tehnologice pentru a elimina grăsimile periculoase din produsele pe care le comercializează.
Acest lucru poate fi verificat pe ambalajul produselor. În majoritatea cazurilor, grăsimile hidrogenate au fost înlocuite cu uleiuri vegetale, care nu conțin grăsimi trans.
Aceste grăsimi pot fi găsite într-o mare varietate de alimente, în special în cele prăjite, cum ar fi gogoșile, cartofii prăjiți sau în alimentele făcute din aluat copt – prăjituri, plăcinte, biscuiți, pizza congelată etc.
Pentru a vedea ce produse conțin grăsimi trans, este foarte important să le citiți eticheta. Acolo le puteți găsi sub numele de grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate.
Dar asta nu înseamnă că toate grăsimile sunt periculoase, dimpotrivă!
Uleiurile vegetale de rapiță, de măsline, de in, de susan sau de floarea-soarelui au grăsimi sănătoase care aduc substanțe esențiale pentru sănătate, cum ar fi Omega 3 și Omega 6.
Pe lângă efectele lor antiinflamatoare, anticoagulante și de stimulare a imunității, acești acizi grași polinesaturați ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, la echilibrarea tensiunii arteriale și la prevenirea complicațiilor aterosclerozei.
Desigur, uleiurile trebuie consumate în cantități mici, deoarece conțin multe calorii și excesul poate duce la creșterea în greutate. Pot fi consumate ca atare, dar pot fi găsite și în diverse produse precum maioneza și margarina.
Poate părea surprinzător, dar margarina a evoluat foarte mult în ultimele decenii și poate fi considerată o opțiune pentru cei care sunt interesați de o dietă mai sănătoasă, cu grăsimi esențiale și utile pentru funcționarea optimă a organismului.
Este adevărat că margarinele produse înainte de 1990 conțineau o cantitate mare de uleiuri hidrogenate industrial, fiind realizate printr-un proces de încălzire și adăugare de oxigen, ceea ce a dus la apariția legăturilor moleculare de tip trans.
După ani de studiu de obiceiuri alimentare, grăsimile trans au fost asociate cu niveluri crescute de colesterol „rău” (LDL) și apariția bolilor cardiovasculare, ceea ce a condus la cerința legală de a limita procentul acestor grăsimi în alimente.
Grație inovațiilor tehnologice din anii 1990, uleiurile vegetale hidrogenate au fost complet eliminate din procesul de producție. Acizii grași trans din margarină pe piața românească sunt sub limita prescrisă de reglementările europene (2 grame de acizi grași trans la 100 de grame de conținut de grăsimi). Aceasta înseamnă, de asemenea, că aceste alimente nu mai pot fi asociate cu efectele negative asupra sănătății ale acizilor grași trans.
În concluzie, este adevărat – grăsimile trans sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, crescând nivelul colesterolului și riscul bolilor cardiovasculare. Dar le putem evita citind lista ingredientelor din produsele pe care alegem să le cumpărăm. Margarina, un aliment etichetat cândva „nesănătos” din cauza acestor grăsimi, a devenit un produs sănătos.