Graul, campionul cerealelor: scade riscul de diabet si reduce colesterolul

Este demonstrat: persoanele care nu neglijeaza micul dejun sunt mai putin expuse riscului de obezitate, pierd mai usor in greutate si au un risc mai redus de a dezvolta anumite afectiuni.
  • Publicat:
Graul, campionul cerealelor: scade riscul de diabet si reduce colesterolul
Graul, campionul cerealelor

Este demonstrat: persoanele care nu neglijeaza micul dejun sunt mai putin expuse riscului de obezitate, pierd mai usor in greutate si au un risc mai redus de a dezvolta anumite afectiuni. Ce putem face totusi atunci cand, in graba, nu avem timp pentru un mic dejun ca la carte? Putem, de exemplu, sa savuram rapid un iaurt cu cereale sau sa rontaim cerealele sub forma de rondele sau batoanele.

Una dintre cerelalele de baza, care nu ar trebui sa ne lipseasca din alimentatie, este graul. De ce? In primul rand, pentru ca este un element indispensabil pentru mentinerea sanatatii, fiind, de altfel, si un aliment de baza in numeroase regiuni ale lumii.

Graul are o istorie milenara

Se pare ca primele culturi de grau au aparut acum mai bine de 10.000 de ani, pe teritoriul de azi al Iranului. Astazi exista mai multe sisteme de clasificare taxonomica a speciilor de grau, in functie de sezonul de crestere (grau de iarna sau de vara) si de continutul de gluten.

Graul de iarna se insamanteaza toamna, fiind cultivat mai ales in regiunile mediteraneene si in cele temperate. In schimb, graul de vara suporta cu greu temperaturile scazute, fiind insamantat primavara. Graul dur, cultivat mai ales in zonele calde si uscate (Italia, sudul Frantei), are un continut mare de gluten si este folosit la fabricarea pastelor alimentare.

Graul comun, cea mai importanta varietate de grau, este cultivat la latitudini mai ridicate (Canada, Ucraina), fiind principala sursa de faina de panificatie.

Scade riscul de boli cardiovasculare, diabet si obezitate

Rezultatele a numeroase studii au demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat seminte de cereale integrale, printre care se numara si graul, sunt expuse la un risc mai scazut de afectiuni cardiovasculare, diabet si obezitate.

Graul contine o paleta larga de nutrienti: fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6), vitaminele E si K. Asemenea fructelor si legumelor, graul contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.

Fara constipatii!

Graul si produsele pe baza de grau sunt si o importanta sursa de fibre alimentare. Graul contine, in principal, fibre insolubile, esentiale pentru buna functionare a tranzitului intestinal. Se stie ca, in general, o dieta bogata in fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare si la controlul diabetului de tip 2. In acelasi timp, se pare ca un aport ridicat de fibre ar fi asociat cu un risc diminuat de cancer de colon si cu o mai mare senzatie de satietate.

Reduce colesterolul

Ceea ce este si mai interesant in cazul graului este ca, potrivit studiilor, germenii de grau ar ocupa pozitia a doua in randul vegetalelor cu cel mai mare continut de fitosteroli, compusi cu o structura asemanatoare cu cea a colesterolului. Se pare ca doua grame pe zi din acesti compusi pot contribui la reducerea nivelului de colesterol cu aproximativ 10% in doua saptamani.

Asadar, nu uitati ca pentru a va asigura aportul zilnic de fibre si vitamine si pentru a compensa, poate, un mic dejun ratat, puteti alege cerealele bogate in grau. Le gasiti sub forma de mixturi pentru a fi consumate cu lapte sau rondele de grau expandat, cum ar fi ce Sano Vita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Mananc si plang, mananc!
Mananc si plang, mananc!