Să depozitezi corespunzător brânza poate contribui la prelungirea duratei sale de valabilitate timp de până la câteva luni, dar va trebui să știi puțin despre personalitatea acesteia pentru a evalua cu precizie cât timp va fi bună în frigider.
Vinul și brânza pot fi cei mai buni prieteni, dar există cel puțin o diferență importantă: în timp ce o sticlă de vin va fi la fel de bună după ce a stat în suportul pentru vin până când ești pregătit, brânza nu așteaptă pe nimeni. În măsura în care este posibil, este mai bine să cumperi brânza mai des, în cantități mai mici.
Cele mai bune modalități de a păstra brânza proaspătă pentru mai mult timp depind de tipul ei. Oricum, ai în vedere faptul că simțurile tale vor fi cel mai bun semnal de alarmă atunci când o brânză se strică – mult mai bune decât datele de expirare, de fapt, care sunt adesea incorecte când vine vorba de brânză.
Ca să o păstrezi în cele mai bune condiții, înfășoar-o în hârtie pergament înainte de a o pune în frigider. Vrei să fie protejată, dar să poată să respire. Dacă ești un iubitor serios de brânză, poți chiar să cumperi saci speciali pentru brânză – aceștia păstrează umiditatea pentru a preveni uscarea, dar îi și permit să respire. Folia de plastic va funcționa într-o situație de criză, dar poate lăsa un miros neplăcut.
Să congelezi brânza nu este de obicei recomandat, în special pentru brânzeturile moi. Dar o bucată de brânză destinat gătitului, în loc de gustare, va sta foarte bine în congelator pentru câteva luni.
Nu știi cât timp va rezista brânza ta preferată în frigider? Sau cum va arăta când va trece de perioada sa de valabilitate?
Cât rezistă: 7 până la 10 zile după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai, uscăciune, miros de drojdie
Magia mozzarellei proaspete constă în delicatețea sa. Problema? Cu cât este mai proaspătă o brânză, cu atât este mai perisabilă. Încearcă să o cumperi aproape de momentul în care planifici să o consumi.
Cât rezistă: 6 până la 8 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai roșu sau negru, uscăciune
Cheddar, deși originar din Marea Britanie, a devenit între timp un fel de brânză popular în întreaga lume. Parte din motiv poate fi durabilitatea sa – se va usca mult înainte să facă mucegai și chiar și când este un pic uscat, va fi excelent topit în rețetele tale preferate.
Cât rezistă: 2 până la 3 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai, uscăciune, miros de amoniac
O brânză Brie cremoasă și elegantă poate fi un vis, dar nu va dura veșnic în frigiderul tău. Și are problema adițională a acumulării potențiale de amoniac – dacă o lași prea mult timp în frigider, ar putea mirosi a produse de curățat atunci când o scoți. Nu este un semn de deteriorare – este doar brânza care respiră – dar dacă se acumulează, va avea gust mai mult de soluție de curățat geamuri decât de brânză. De cele mai multe ori, totuși, se va dispersa după câteva ore la temperatura camerei (temperatura, apropo, la care ar trebui întotdeauna să servești brânza).
Cât rezistă: 3 luni după deschidere
Semne de deteriorare: Uscăciune
Dacă vrei o brânză solidă care va rezista în frigider pentru cât timp ai nevoie, alege parmezanul. Datorită unui proces de maturare îndelungat și a unui conținut mai mare de sare, parmezanul va fi bun pentru aproape cât timp ai nevoie. Chiar dacă se usucă puțin, tot va fi perfect peste paste.
Cât rezistă: 6 până la 8 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai roșu sau negru, uscăciune
Gruyère este ușor de folosit în multe rețete. Poate fi achiziționat în diferite grade de maturitate și în timp ce variantele mai vechi vor dura mai mult în frigider, toate opțiunile disponibile vor fi destul de robuste.
Cât rezistă: 4 până la 6 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai roșu sau negru, uscăciune
Gouda vine într-o gamă de opțiuni, de la roțile tinere, cremoase, la cele mai vechi, caramelizate și cristalizate. Ca și în cazul tuturor brânzeturilor, versiunile mai tinere nu vor rezista în frigider la fel de mult timp ca cele mai vechi.
Cât rezistă: 3 până la 4 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai, miros de drojdie
Majoritatea brânzeturilor cu un conținut mai mare de apă sunt foarte perisabile. Feta în saramură este puțin mai puțin perisabilă, datorită saramurii în care este stocată. Sarea din apă menține brânza mai bine pentru o perioadă mai lungă și previne în mare parte creșterea mucegaiului. Cel mai evident semn că feta s-a stricat este un miros neplăcut de fermentare.
Cât rezistă: 2 până la 3 săptămâni după deschidere
Semne de deteriorare: Mucegai roșu sau negru, schimbări drastice în textură, miros de drojdie
Brânza albastră, spre deosebire de majoritatea celorlalte brânzeturi, este cel mai bine depozitată în folie de aluminiu. Umiditatea mai mare și mucegaiul albastru o fac un pic mai sensibilă. Dacă textura pare să se dezintegreze sau să se usuce, arunc-o.
Sursă foto: Shutterstock