Dacă ai probleme cu arsurile la stomac și balonarea după ce mănânci salată, cel mai probabil faci această greșeală: nu cureți castraveții și roșiile de coajă și semințe.
Potrivit dr. Cezar, legumele crescute organic pot fi consumate cu tot cu coajă de majoritatea persoanelor fără să cauzeze probleme. Există în schimb și persoane sensibile la anumite proteine de pe suprafața cojii și din semințe, numite lectine, care pot cauza inflamații intestinale și tulburări digestive, precum balonarea sau arsurile la stomac.
„Aceste substanțe atacă celulele intestinului și acestea se apără, determinând procesul inflamator. Din acest motiv, nutrienții nu trec în corpul nostru și suntem tot timpul flămânzi”, explică dr. Cezar.
Medicul recomandă să tăiem capetele castravetelui (pentru că pot strica gustul salatei), să îl descojim, apoi să îi scoatem și semințele cu ajutorul unei lingurițe.
În cazul roșiilor, pielița acestora poate fi ușor îndepărtată dacă imersăm roșiile crestate timp de 10 secunde în apă clocotită.
„După ce le scoți din apă, pune-le imediat într-un castron cu apă și gheață și desprinde pielița cu ajutorul unui cuțit. Mai departe, taie cu grijă cotorul roșiei, apoi pune-o pe un tocător și împarte-o în 4. Cu ajutorul unei lingurițe, scoate cu atenție semințele de pe fiecare parte într-un castronaș, unde se va aduna și sucul lăsat de roșii”, continuă dr. Cezar.
La final, taie roșiile în bucăți potrivite, amestecă-le cu castraveții tăiați cuburi și ceapă verde sau roșie. Adaugă sucul lăsat de roșii, puțină sare (în combinație cu roșiile, care conțin potasiu, sarea nu face rău inimii), oțet din cidru de mere nefiltrat (bogat în probiotice naturale, care ajută digestia, scad rezistența la insulină și ajută la slăbit) și ulei de măsline extravirgin.
„Combinația de oțet cu ulei de măsline stimulează secreția sărurilor biliare, care ajută la digerarea grăsimilor din ulei. De asemenea, oțetul ajută la o mai bună asimilare a vitaminelor liposolubile care se găsesc în uleiul de măsline”, a încheiat medicul.