Gusta din binefacerile capsunilor

Datorita aportului mare de vitamine, capsunile ne stimuleaza sistemul imunitar.
  • Publicat:
Gusta din binefacerile capsunilor
Gusta din binefacerile capsunilor

Disponibile in peste 1000 de specii, capsunile sunt niste fructe-eroine in ceea ce priveste izvorul de sanatate pe care il reprezinta. Sunt tonifiante, remineralizante, calmante, ne ajuta la digestie, in lupta cu imbatranirea sau cu diferite boli, toate astea in timp ce ne amintesc de reintoarcerea zilelor frumoase de primavara.

Se spune ca esentele scumpe se gasesc in sticulte mici. Ei bine, aceasta vorba este valabila si in cazul capsunilor. Mici ca marime, ele au o concentratie incredibil de ridicata de vitamine, un continut foarte diversificat de minerale, sunt bogate in apa si in acizi de toate felurile.

Toate astea cu un continut foarte scazut de calorii. Ce sa vrem mai mult det atat?

Beneficii asupra sanatatii

Capsunile sunt foarte usoare (au numai 35 kcal/100 g) pentru ca sunt aproape in totalitate constituite din apa (90 %). Acest fapt, la care se adauga si continutul bogat in celuloza, faciliteaza digestia si combate constipatia.

Pentru ca au si potasiu si un procent mic de zahar (6-9%) ele sunt recomandate si in curele de slabire. Sunt usor de digerat si nu ataca stomacul, chiar daca sunt un pic acide. Totusi, persoanele cu un colon sensibil ar trebui sa le manance cu masura, intrucat pentru ele pot fi iritante.

De asemenea, datorita aportului mare de vitamine, capsunile ne stimuleaza sistemul imunitar. Ele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in vitamine, depasind chiar si portocalele.

Este de ajuns o portie de 150 de grame pentru a ne acoperi aportul zilnic recomandat. Din acest motiv, ele sunt foarte bune in caz de oboseala, astenie, convalescenta si pentru persoanele in crestere sau in varsta.

Ele au un aport important si de minerale: moderat, insa foarte diversificat si echilibrat.

In cea mai mare pondere este potasiul cu aproximativ 150 mg/ 100 g, calciul este si el prezent intr-o cantitate deloc neglijabila (de 20 mg/100 g). Ele mai contin si fier, 0,4 mg /100 g, magneziu12 mg/100 g si unele elemente rare precum seleniu si fluor.

Asftel, capsunile contribuie la echilibrul mineral al corpului si in acelasi timp, contribuie la starea de sanatate favorizand fortificarea oaselor si a dintilor.

Continutul de acid salicilic ii da o putere calmanta si in acelasi timp una exfolianta, antiinflamatoare, analgezica, antibiotica, cicatrizanta si tonica.

Datorita unor tipuri de flavonoide, capsunile protejeaza mai bine neuronii impotriva procesului de oxidare comparativ cu portocalele si bananele, prevenind chiar procesul de imbatranire si degenerare.

Astfel, ele contribuie eficient la prevenirea maladiei Alzheimer. In acelasi timp, ele confera o protectie impotriva bolilor cardiovasculare, prin faptul ca diminueaza cu peste 50% oxidarea colesterolului rau.

In urma unor studii s-a descoperit si actiunea foarte puternica a capsunilor impotriva cancerului. Prin consumul a doar jumatate de kilogram de capsuni, s-a observat o crestere semnificativa a antioxidantilor atat in sange cat si in urina.

Cum capacitatea antioxidanta este o arma importanta impotriva maladiei, capsunile pot fi considerate, pe buna dreptate, eficace impotriva radicalilor liberi si, implicit, impotriva tumorilor canceroase.

Mai exact, ele isi indreapta armele impotriva diferitelor tipuri de cancer de san si de creier. In acest sens, dozele optime pentru a profita de aceste efecte protectoare nu au fost stabilite inca, insa rezultatele sunt promitatoare.

Citeste si Fructe cu un continut redus de zahar

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce preferam orezul?
De ce preferam orezul?