A doua parte a zilei reprezintă o provocare pentru foarte multă lume din punct de vedere culinar. De obicei, la 2-3 ore după masa de prânz, mulți simțim o lipsă de energie și o dorință de a incheia ziua de muncă, numai că programul actual de multe ori nu permite acest lucru, și avem nevoie să ne încărcăm cu energie pentru încă un calup de activitate.
Cele mai accesibile variante pot părea cafeaua sau băuturile energizante care conțin cofeină, însă acestea pot face mai mult rău decât bine dacă sunt consumate dupa ora 14:00 sau în cantități crescute.
Excesul de cofeină poate să deshidrateze, să cauzeze insomnie, agitație, nervozitate, greață și palpitații. De asemenea, poate duce la apariția durerii de cap, a anxietății și chiar a durerilor precordiale (dureri in piept). Chiar dacă o a doua sau a treia cafea ne poate oferi un mic surplus de energie pe moment, prin efectele mai sus menționate poate altera foarte mult odihna din timpul nopții, capacitatea de concentrare și starea de bine.
Practic, dăm prea multe lucruri la schimb pentru un mic “boost” de energie.
Am discutat cu Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice la Clinica Smart Nutrition pentru a afla ce opțiuni mai sănătoase de gustări de după-amiază putem încerca. Evident, gustări care să ne asigure un aport eficient de energie și care să nu ne epuizeze sistemul nervos și capacitatea de concentrare.
Aceste propuneri, chiar dacă nu au efectul de stimulent imediat al cofeinei, te vor ajuta să îți iei necesarul zilnic de vitamine și minerale. De asemenea, neconsumând cofeină după ora 14:00 te vei odihni mai bine iar sistemul nervos nu va fi suprasolicitat, prin urmare vei obține niște beneficii semnificative pe termen scurt și mediu.
De foarte multe ori, lipsa de energie din timpul zilei este secundară deshidratării. Concentrați în sarcinile zilnice, de multe ori “uităm” să bem apă, iar organismul în timp își crește toleranța la deshidratare, senzația de sete apărând mult mai greu. Somnolența, lipsa de concentrare și oboseala exagerată sunt de multe ori semne ale deshidratării. Cafeaua poate deshidrata și mai mult, având efect diuretic, prin urmare este foarte posibil ca acel mic salt energetic după consumul produselor cu cofeină să fie urmat de o perioadă de oboseală mai accentuată. Necesarul zilnic de apă este de aproximativ 30-40 mL/kg, în funcție de sezon, iar numeroase studii au descoperit faptul că mai mult de 50% din populație nu consumă suficientă apă.
Acestea reprezintă o opțiune excelentă, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care cresc capacitatea de concentrare și atenția. Chiar dacă unele mituri spun că este bine să consumăm fructe doar dimineața, acestea nu sunt dăunătoare siluetei nici în a doua parte a zilei, mai ales dacă sunt mâncate până la ora 16:00.
Dacă îți dorești să scazi în greutate, evită totuși să mănânci după amiaza fructe foarte dulci (struguri, rodie, mango etc). De asemenea, evită fructele uscate sau confiate, acestea având o concentrație foarte mare de carbohidrați rapizi, care vor suprastimula secreția de insulina, ducând inițial la o creștere, urmată de o scădere bruscă a glicemiei. Nici sucurile de fructe nu sunt mai bune, acestea absorbindu-se prea repede și având același efect. Prin urmare, consumă fructe proaspete, întregi, neprocesate.
Există o mulțime de opțiuni la care putem apela pe tot parcursul anului: nuci, migdale, caju, alune, fistic etc. Acestea sunt bogate în acizi grași nesaturați, în fibre și minerale, toate contribuind la o buna funcționare a sistemului nervos. Astfel, capacitatea de concentrare se va menține pe tot parcursul zilei dacă ne facem un obicei din a consuma periodic aceste produse. Evită să consumi fructe oleaginoase prăjite, întrucât acestea pierd foarte mult din nutrienții esențiali prin procesul de preparare termică. De asemenea, limitează-te la porții de maxim 30-35 g, această cantitate totalizând 200 kcal, altfel este posibil să iei în greutate.
O sticlă de kefir poate reprezenta o gustare excelentă pentru a doua parte a zilei, având în vedere că acesta este bogat în proteine. De asemenea, reprezintă o sursă excelentă de probiotice, acestea menținând sănătatea florei microbiene intestinale, lucru care în timp va duce la o absorbție mult mai eficientă a nutrienților, și la un tranzit intestinal îmbunătățit.
Poți lăsa 30-35 g semințe de chia la hidratat în 80-100 ml lapte de vacă sau lapte vegetal, aproximativ 30 de minute, după care poți adăuga o linguriță de esență de vanilie și câteva afine, obținând astfel o gustare sănătoasă echilibrată din punct de vedere nutrițional și bogată în acizi grași nesaturați. Astfel te poți bucura de “un mic dulce” cu doar 200 kcal și foarte puțini carbohidrați.
Acestea reprezintă o opțiune bună de gustare, mai ales dacă urmează să faci sport sau să mergi la sală. De asemenea, dacă simți nevoie să consumi ceva dulce după amiaza, pot fi o alegere mult mai bună decât un baton de ciocolată sau o prăjitură. Optează pentru o variantă care să nu conțină foarte mulți carbohidrați, și evită să le consumi dacă dorești să scazi în greutate și nu ai activitate fizică susținută în acea zi.
200-250 g de salată de morcov, țelină și măr rase, cu lămâie totalizează doar 100 kcal, și îți asigură un aport suficient de vitamine, minerale și antioxidanți. Pentru a aduce și un aport de acizi grași nesaturați și a adăuga sațietate rețetei, poți presara 15-20 g mix de semințe crude.
Astfel există o mulțime de opțiuni cu care poți înlocui băuturile cu cofeină în a doua parte a zilei, care să îți ofere energie și să te ajute să te concentrezi până la finalul programului de lucru. Chiar dacă este posibil ca unele rezultate să nu vină instant, introducându-le în meniu și înlocuind cafeaua cu ele vei observa o îmbunătățire semnificativă a nivelului de energie, a capacității de concentrare și a calității somnului în câteva zile.