Hribii sau funghi porcini sunt ciuperci cărnoase, aromate și foarte sănătoase. Cu condiția să le gătești corect! În caz contrar, riști să te alegi cu toxiinfecție alimentară.
Hribii au piciorul alb, gros și o pălărie brună-gălbuie. Au mai multe denumiri românești: mânătărci, bureți, nitarcă, pitarcă, pitoancă, pietroasă etc. Denumirea lor științifică este Boletus Edulis și provine din latină (bolet – „ciupercă superioară” – și edulis, cu sensul de comestibilă).
„Carnea” hribilor este albă, tare, cu gust ușor de alune și carne, miros plăcut și textură fină și cremoasă.
Hribii pot fi preparați la grătar, cu sos de roșii, adăugați în paste sau risotto, umpluți cu brânză și verdeață la cuptor. Îi poți găsi și sub formă uscată, deshidratați. Prin deshidratare, gustul lor devine mult mai intens, deoarece se pierde conținutul inițial de apă.
Află mai jos câte calorii au hribii, ce beneficii au și cum îi poți găti.
Hribii sunt bogați în proteine, vitaminele din complexul B, C, cupru, zinc, fier, potasiu și alte substanțe nutritive benefice pentru sănătate.
Hribii sunt benefici pentru reglarea digestiei și a colesterolului, datorită fibrelor din compoziție. De asemenea, pot fi consumați fără probleme și la cura de slăbire, pentru că au puține calorii, dar multe proteine, care conferă sațietate. În plus, proteinele ajută la menținerea în limitele normale ale glicemiei.
Un compus numit lantionină prezent în hribi, dar și în alte legume, poate reduce riscul de tromboză și de apariție a cheagurilor de sânge.
Puternicii antioxidanți din aceste ciuperci (betacaroten, acid ascorbic, licopen) ajută sistemul imunitar, previn stresul oxidativ și reduc nivelul inflamațiilor din corp.
Inflamațiile sunt un factor major de risc în apariția unor boli precum artrita reumatoidă, astmul, ulcerul peptic, diabetul, bolile de inimă sau chiar cancerul.
Datorită acidului folic și a numeroaselor vitamina B, hribii au efecte benefice asupra sistemului nervos, ajută la producerea de celule roșii și mențin sănătatea aparatului cardiovascular și musculoscheletal.
Totodată, consumul de hribi este asociat cu o mai bună funcționare a ficatului. Iar potasiul menține în echilibru tensiunea arterială, reduce riscul de accident vascular cerebral și previne retenția de apă în țesuturi.
Nivelul crescut de cupru din hribi este important pentru repararea țesuturilor, ajutând la vindecarea mai rapidă a rănilor.
O porție de 100 de grame de hribi conține doar 34 de calorii.
Iată cum arată valorile nutriționale pentru 100 de grame de hribi, potrivit foodnutritiontable.com:
Hribii trebuie să fie foarte bine curățați și gătiți pentru mult timp. Aceștia nu se consumă cruzi! În caz contrar, anumite substanțe din aceste ciuperci pot cauza toxiinfecții alimentare. Uneori pot exista și reacții alergice la consumul de hribi.
Evită să consumi hribi culeși din zone poluate, deoarece pot conține metale grele și toxine care nu sunt eliminate nici măcar prin gătire.
Pentru a le menține textura și aroma, dar și pentru a preveni riscul de toxiinfecție alimentară, cel mai indicat este să fierbi hribii înainte de a-i găti.
Iată o rețetă delicioasă de tocăniță de hribi cu sos de roșii.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune ciupercile într-un castron mare și lasă să curgă apă peste ele. Agită ușor castronul, fără să exagerezi – hribii sunt foarte delicați și se pot rupe ușor.
Cu o spumieră, transferă hribii într-o oală mare. Adaugă apă rece cât să acopere ciupercile și lasă pe foc mic aproximativ 45 de minute.
Scoate ciupercile cu o spumieră și taie-le în bucăți mari. Strecoară apa în care au fiert ciupercile – poți folosi filtrul de cafea sau un tifon curat.
Pune pătrunjelul, usturoiul și ceapa la blender. Mixează 10 secunde.
Pune untul și uleiul într-un wok. Când untul începe facă spumă, adaugă amestecul de pătrunjel, usturoi și ceapă. Gătește la foc mic spre mediu timp de 4-6 minute.
Adaugă hribii tăiați și sosul de roșii. Amestecă ușor și lasă pe foc mic. Adaugă pe parcurs zeama caldă în care au fiert hribii, câte o cană. Acoperă vasul cu capac și lasă la foc mic 40-50 de minute, până când ciupercile sunt foarte bine fierte.
La final, potrivește de sare și piper. Poftă bună!
Surse:
http://ciupercicomestibile.blogspot.com/2014/03/hribul.html
https://ayushology.com/health-benefits-of-vegetables/health-benefits-of-cep-mushroom/
https://www.thespruceeats.com/porcini-mushrooms-funghi-porcini-3955187
https://www.verywellfit.com/mushroom-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4117115