Cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și curățării arterelor, hrișca este un exemplu excelent de „hrană ca medicament”.
Singurul lucru pe care hrișca îl are în comun cu grâul este numele. Este fără gluten și o alternativă bună pentru persoanele cu boala celiacă. Hrișca este bogată în amidon rezistent (AR). AR este o parte din amidon care scapă de hidroliza enzimatică (digestie sau descompunere) în intestinul subțire și ajunge până în intestinul gros (colon), unde devine o sursă de energie pentru bacteriile benefice. Contribuie la menținerea sănătății colonului și are efecte benefice asupra metabolismului glucozei.
Hrișca este una dintre cele mai sănătoase „cereale” pe care le poți consuma, iar asta pentru că este bogată în proteine, inclusiv aminoacizi esențiali precum lizina și arginina, care sunt rar întâlniți în cereale sau leguminoase și nu sunt produși de organismul uman. Are un indice glicemic scăzut și este plină de vitamine și minerale.
În medicina populară rusă, dar și în cea convențională, hrișca este folosită pentru tratarea aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, varicelor, tromboflebitei și angiopatiei.
Concentrația mare de fibre, carotenoizi, vitamina E, magneziu, mangan, sulf, siliciu, cupru, zinc, seleniu, acizi grași polinesaturați și fosfolipide contribuie la scăderea colesterolului, restabilirea tensiunii arteriale normale și îmbunătățirea fluxului venos. Acești nutrienți întăresc elasticitatea pereților venelor și arterelor, reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor și opresc spasmele vasculare.
Hrișca previne inflamația și formarea cheagurilor de sânge în sistemul cardiovascular. Previne formarea plăcilor aterosclerotice, reducând riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Vitaminele din grupa B, vitamina E, aminoacidul arginină, magneziul, potasiul, calciul și fosforul au un efect benefic asupra funcționării mușchiului cardiac, ajutând la restabilirea ritmului și forței normale ale contracțiilor inimii.
Luați 20g (2 linguri) de hrișcă verde, măcinați-o și combinați-o cu 1 cană de apă clocotită. Împărțiți în două doze și consumați una dimineața, alta seara. Utilizați zilnic timp de 2 luni.
Infuzați 20g de boabe de hrișcă verde în 2 căni de apă clocotită timp de 30 de minute. Beți „ceaiul” de hrișcă de 2-3 ori pe zi.
Fără fierbere: combinați 20g de făină proaspăt măcinată de hrișcă cu 1 cană de chefir. Lăsați amestecul peste noapte. Consumați dimineața, pe stomacul gol.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Foto: shutterstock
Sursă:Beetsandbones.com