Înainte de a face lista de cumpărături pentru alimentele ce le veți folosi pentru a prepara diverse meniuri de sărbători bine ar fi să trageți un ochi și la ce mai aveți prin dulapuri. Adunăm adesea condimente, multe dintre ele folosite rar. Iar acestea sunt doar un exemplu al produselor uitate printre rafturi.
Termenul de valabilitate al produselor, fie ele cu sau fără gluten, vă ajută să triați ce mai este bun de folosit și ce nu. Iată și câteva produse pe care le puteți consuma indiferent de acest termen.
Practic nu are un termen de valabilitate și dacă este păstrată în condiții optime, adică ferită de căldură, umiditate sau îngheț, rezistă foarte bine ani de zile. Adevărata miere, naturală, se va cristaliza. Efectul este însă reversibil în amestec cu apă caldă sau sub efectul căldurii. Dintr-o pastă galbenă devine tot mai lichidă.
Borcanele de miere achiziționate din comerț au un termen de valabilitate înscris pe etichetă, unele cu mențiunea de 12 luni.
Veți căuta printre rafturi recipientul cu orez, căci sarmalele tradiționale par să fie în cap de listă privind meniul festiv. Chiar dacă descoperiți o pungă desfăcută de cine știe când, orezul nu se poate spune că expiră. Desigur, păstrat în condiții optime, acesta poate fi consumat oricând. Atenție, ceva mai pretențios din acest punct de vedere este orezul brun. Pe eticheta unui astfel de produs regăsim adesea mențiunea de consum în termen de maxim 6 până la 8 luni.
Fie că vă gândiți la legume cu un astfel de sos sau la o rețetă de friptură, dacă ați trecut pe listă și sosul de soia și acesta îl regăsiți în raftul de condimente, trebuie să știți când mai este util și când nu. Concret, termen de valabilitate nu are. Doar că își pierde aroma în timp. Sosul în sine, închis ermetic rezistă timp îndelungat. Însă după desfacere, poate fi consumat într-un interval de timp generos, de 2 ani, dacă este păstrat la rece.
Puțini sunt poate cei care își prepară singuri mixul de condimente. Acum în comerț regăsim foarte ușor tot felul de amestecuri, de la cele tradiționale la cele mai exotice, specifice pentru anumite tipuri de preparate.
Condimentele nu se pot altera, însă mai degrabă își pierd din aromă. Mai ales când nu sunt păstrate în condiții optime, ci stau în ambalaje desfăcute și lăsate în rafturi. Dacă sunt expuse direct în lumină sau stau în condiții de maximă căldură sau umiditate, probabil veți remarca că și culoarea frunzelor măcinate pare că nu mai este la fel. În funcție de momentul desfacerii pachetului veți dori sau cumpărați altele. Rezistă însă foarte bine în termen de unu până la 3 ani.
Fie datorită compoziției, de sare sau chiar alcool, unele produse sunt păstrate foarte bine chiar dacă au ceva luni de când le aveți în dulap. Verificați însă termenele de valabilitate de fiecare dată. În mod ideal, ar trebui să etichetați orice produs desfăcut, pentru a ține evidența. De asemenea, depozitarea este importantă, unde și cum țineți toate aceste produse.