India – tara celor 1001 de condimente

India are o populatie de peste un miliard de locuitori, o istorie milenara, influentata de doua mari religii (hinduismul si islamismul) si numeroase traditii culturale si culinare. Bucataria indiana, extrem de variata, este celebra in lumea intreaga pentr
  • Publicat:
India – tara celor 1001 de condimente
India – tara celor 1001 de condimente

Mancarea si momentele cand toata familia se aduna in jurul mesei sunt sacre peste tot in India. Se schimba, insa, culorile, aspectul si aromele de la o regiune la alta. Un oaspete dintr-o casa indiana nu va duce niciodata lipsa de mancare, care joaca un rol important in sarbatorile traditionale, dar si in viata de zi cu zi, fiind pregatita si consumata intotdeauna cu mare pasiune. Trasatura specifica a mancarii indiene o reprezinta folosirea a numeroase condimente exotice, pe care Europa s-a luptat sa le aiba inca din Antichitate. Intr-o piata de condimente din Chennai, de exemplu, calatorul poate gasi sofran, scortisoara, nucsoara, chimion, cimbrisor si, bineinteles, chili. 

Bucataria de Nord si de Sud
Culinar vorbind, India poate fi impartita in doua: Nordul si Sudul. In nord, datorita climei mai reci, mesele contin mai multa carne, accentul cade mai mult pe condimente, dar nu pe chili. Orezul nu este la fel de popular ca painea. In sud, unde clima este foarte calda, sunt multi vegetarieni (o influenta a hinduismului), iar orezul este la mare cinste, fiind mancat intotdeauna cu mana. In est, predomina influentele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte. Cat despre coastele Indiei, se spune ca mancarea de aici este divina. Se consuma mult peste, fructe de mare si nuca de cocos. In statele Gujarat si Rajasthan, pentru a compensa lipsa de legume proaspete, se folosesc lintea sau conservele. In Andhra, in sud-estul Indiei, chili-ul este regele mesei, folosit uneori in exces. Cat priveste produsele lactate, se folosesc foarte mult untul (ghee) pe post de ulei si iaurtul (dahi) combinat cu diverse condimente.

Mancarea indiana si caloriile
Fie ca e romaneasca, frantuzeasca sau indiana, valoarea calorica a mancarii depinde de felul in care este gatita. Daca este prajita in unt, este foarte calorica, daca este fiarta sau fripta este mai putin consistenta. Pentru amatorii de mancaruri exotice, care doresc totusi sa stie valorile calorice ale felurilor indiene, aflati ca 150 g de pui Tikka (marinat in mai multe condimente si fript) au 232 de calorii, 300 g de pui Korma (pui si legume prajite, cu sos de iaurt peste) au 398 de calorii, 269 g de pui Roganjosh (pui cu rosii, ghimbir, ceapa) au 300 de calorii, 142 g de linte bengaleza au 158 de calorii, iar 100 g de orez Khichari au 215 calorii.

Pui Tikka Masala

Ingrediente:
 700 g carne de pui taiata bucatele, 3-6 catei de usturoi, o ceapa mare (taiata fin), apa, ulei sau unt pentru prajit

Marinata:
 2 lingurite de seminte de chimion
 2 lingurite de seminte de coriandru
 2 lingurite de paprika, o lingurita de chili, zeama de la o lamaie (preferabil verde), 100 g de iaurt, sare

Preparare:
Se macina condimentele si se pregateste marinata, in care se pun apoi bucatile de pui. Se lasa la frigider pentru 24 de ore. Se incinge bine uleiul si se prajesc bucatile de pui timp de 5 minute. Apoi se prajesc ceapa si usturoiul pana cand devin aurii. In tigaie, peste ceapa si usturoi, se pun puiul si restul de marinata. Daca se simte nevoia, se pot adauga condimente. Ramane pe foc pana sosul devine gros. Se serveste cu orez.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Dana in Razboi cu dusmanii siluetei
Dana in Razboi cu dusmanii siluetei