Indulcitorii sunt substante folosite pentru a obtine efectul zaharului asupra gustului. Cei mai folositi sunt îndulcitorii hipocalorici, care au putine sau chiar nici o calorie si nu au valoare nutritiva.
Folositi initial de catre pacientii cu diabet, iar ulterior de persoanele care doreau sa slabeasca, indulcitorii sunt consumati in ziua de astazi chiar si de aceia care vor sa elimine zaharul procesat din alimentatie, datorita efectelor sale nocive.
Dr Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Doctor in medicina, de la clinica Smart Nutrition, ne da cateva informatii despre tipurile de indulcitori cu avantajele si dezavantajele acestora.
1. Artificiali sau naturali
Îndulcitorii artificiali au o putere de indulcire foarte mare (uneori si de 600 de ori mai mare fata de a zaharului) si sunt obtinuti pe cale chimica, insa nu dintr-o sursa naturala. Cei mai folositi sunt: zaharina (Sweet’n low), aspartam (Nutrasweet, Equal), sucraloza (Splenda), acesulfam de potasiu (acesulfame K, Sunett, Sweet One) , cyclamate (Sucaryl, Sugar Twin), steviol glycozide (Stevia).
Indulcitorii naturali sunt substante extrase din plantele existente in natura si sunt de tip poliol (alcooli naturali ai zaharului). Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt: erytrithol, isomalt, lactitol, xylitol, maltitol, manitol, sorbitol, glicerol.
2. Calorici sau hipocalorici (non calorici)
In general, indulcitorii naturali de tip poliol au calorii (de cele mai multe ori mai putine decat zaharul). Indulcitori precum aspartam, zaharina, acesulfam de potasiu, stevia sau sucraloza sunt considerati non calorici.
Toate argumentele Pro si Contra privind efectele asupra greutatii, satietatii, cancerului nu sunt insa sutinute de dovezi clare (adica studii randomizate, controlate) ci provin din studii observationale sau interventionale, cu numar scazut de participanti si perioada scurta de urmarire/interventie.
In ultima perioada, pe piata din Romania sunt promovate ca inlocuitori de zahar variante precum sirop/nectar de agave, sirop de artar, melasa, miere.
Din punct de vedere al continutului energetic aceste variante nu sunt insa lipsite de calorii. Deoarece sunt considerate zaharuri adaugate, folosirea lor in diferite preparate trebuie luata in considerare astfel incat consumul total de zaharuri adăugate, pe intreaga zi, sa nu depaseasca ratia recomandata de 25 – 30 g /zi.
1. Ng SW, Slining MM, Popkin BM. Use of caloric and noncaloric sweeteners in US consumer packaged foods, 2005-2009. J Acad Nutr Diet. nov 2012, Vol. 112, 11, pp. 1828-34.
2. Mattes RD, Popkin BM. Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. Am J Clin Nutr. jan, 2009, Vol. 89, 1, pp. 1-14.