Vara şi îngheţată. Îngheţata şi vara. Anotimpul şi desertul merg mână în mână şi se completează de minune am putea spune. Nu neapărat şi din punct de vedere al sănătăţii, din păcate. Dacă citim şi înţelegem etichetele, vom constata că industria alimentară reuşeşte prin multe formule chimice să redea un gust senzaţional, iar aditivii, coloranţii artificiali sunt prezenţi din belşug.
Am spune că îngheţata este un desert nevinovat şi foarte iubit, cu mai puţine calorii decât o felie de tort de exemplu. Însă reţetele de îngheţată din comerţi au în compoziţie multe substanţe artificiale. Experţii Asociaţiei Pro Consumatori au efectuat în urmă cu 4 ani un studiu de piaţă în România. În cele 55 de sortimente de îngheţată studiate s-au identificat 23 de aditivi alimentari. Iată câţiva dintre cei mai folosiţi: E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor şi clorofilinelor, E150 a – caramel simplu, E150 d – caramel cu sulfit de amoniu, E160 c – extract de paprika, E162 – betanină, E171 – dioxid de titan, E202 – sorbat de potasiu, E296 – acid malic, E322 – lecitină din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E401 – alginat de sodiu, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E417 – gumă tara, E440 – pectină, E442 – fosfatide de amoniu, E460 – gumă de celuloză, E468 – carboximetilceluloză, E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E477 – esteri ai acizilor graşi cu propilenglicol.
Aşadar, toate aceste E-uri ne îndepărtează de clasica reţetă de iaurt şi fructe la congelator din copilăria noastră.
„Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat” explică dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.
”Îngheţata din comerţ nu trebuie consumată de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulţi, în cantităţi mici, de 40 – 60 de grame.” a mai precizat preşedintele APC România.
Experţii APC explică – îngheţata industrială fiind un produs cu indice glicemic ridicat nu trebuie consumată de către persoanele obeze, supraponderale, cu intoleranţe alimentare, diabet şi boli cardiovasculare.
„Îngheţata din comerţ constituie unul din produsele alimentare cu cei mai mulţi aditivi încorporaţi. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingeraţi zilnic şi prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea şi cumpărarea unor sortimente de îngheţată obţinute doar din ingrediente naturale, fără aditivi” ne sfătuieşte conf.univ. ec. dr.ing. Adriana Dabija,expert tehnic în ingineria produselor Alimentare.
Deşi arşiţa şi pofta sunt mari, îngheţata nu se consumă imediat ce a fost scoasă din congelator şi după 5 minute de stat în mediul ambiental.