Din copilărie ni s-a tot atras atenţia că iarna nu e bine să mâncăm zăpadă, gheaţă, cât despre îngheţaţă nici nu se punea problema în sezonul rece. Cu toate acestea, am găsit o reţetă perfectă aromată cu vanilie. Se prepară rapid.
V-am promis că este simplă – clasica îngheţată de vanilie preparată cu multă dragoste în casă! Şi vă dăm toate recomandările pentru a obţine un preparat sănătos.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă smântâna, vanilia tăiată mărunt, iar la sfârşit albuşurile bătute spumă. Se lasă la congelator.
Este o îngheţată autentică, hrănitoare, dar cu încărcătură glicemică ridicată şi densitate energetică foarte mare. Ar fi bine să înlocuiţi zahărul cu sucanat. Ouăle este bine să provină de la găinile din curte sau să fie ecologice – marcate cu zero.
Va fi consumată cu moderaţie de supraponderali şi obezi, iar diabeticii vor ţine cont de aportul glucidic adus de îngheţată.
Datorită densităţii energetice mari şi a valorii nutritive ridicate, acest gen de îngheţată autentică este recomandată a fi consumată în anotimpul rece, contrar obişnuiţelor noastre. Raţiunea pentru care îngheţata autentică de casă este indicată consumului în sezonul rece, este acoperirea nutriţională ridicată, stimulând sistemul imunitar şi asigurând necesarul de energie pentru a compensa pierderile de căldură specifice sezonului rece.
Îngheţata se mănâncă cu înghiţituri mici lăsând-o mai întâi să se topească în gură. Nu înfingeţi dinţii în îngheţată, deoarece există riscul deteriorării smalţului dentar.
Ca mirodenie, vanilia este folosită în cofetărie şi patiserie. Plăcintele, pateurile, prăjiturile şi cozonacul vor avea un gust şi o aromă deosebite dacă li se adaugă vanilie în compozitie. Îngheţata cu vanilie este recunoscută şi apreciată de consumatori, iar cafeaua cu vanilie este de asemenea o băutură energizantă deosebit de atrăgătoare pentru multe persoane.
Dar vanilia nu este folosită numai ca mirodenie, ci şi ca medicament cu multiple întrebuinţări. Aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru cresterea apetitului sexual şi indienii o foloseau ca medicament, atribuindu-i efecte stimulative pentru inimă.
Cercetări recente au concluzionat că vanilia alungă stresul şi diminuează suferinţele cardiace, ţine infecţiile la distanţă deoarece întăreşte sistemul imunitar, arde caloriile şi ajuta la pierderea kilogramelor în plus, ceea ce pentru inima este deosebit de benefic.
Păstăile de vanilie conţin vanilina, un compus cu efect antioxidant care previne apariţia bolilor cardiace, cauzate, mai ales, de stres. De asemenea, antioxidanţii din compoziţia vaniliei întăresc sistemul imunitar şi reduc numărul de infecţii repetate care, prin manifestări specifice – febră, inflamaţie ori durere- slăbesc rezistenţa inimii.
Masajul corpului cu ulei de vanilie relaxează şi calmează tensiunea psihică, reduce stările de anxietate, agitaţie şi nelinişte, lucruri care, de asemenea, ajută la buna funcţionare a inimii. Eugenolul din compoziţia boabelor de vanilie are efect antiseptic şi de anestezic local, reduce febra şi luptă impotriva infecţiilor.
Aroma provenită din esenţa naturală de vanilie are un puternic efect antidepresiv. Se recomandă ca persoanele care suferă de depresie să adauge în apa de baie câteva picături de esenţă de vanilie.
De asemenea, aceste persoane îşsi pot parfuma şi aerul din cameră în care stau, punând esenţa de vanilie în vasul cu apă de pe calorifer, iar vara ţinând pe masă păstai de vanilie. Parfumând camera în care dorm cu esenţă de vanilie, persoanele care suferă de insomnie pot scăpa de nopţi albe şi lungi.
Vanilia face bine şi la stomac. Pudra de vanilie, adaugată in salatele de fructe, neutralizează aciditatea şi protejează stomacul. Câteva picaturi de esenţă de vanilie pot fi puse, pentru aceleaşi efecte, şi în apa de băut.