Când vine vorba de cauzele care duc la creșterea în greutate, factorii sunt numeroși. În ultimii zeci de ani, carbohidrații au căpătat o reputație controversată, ceea ce a dat naștere numeroaselor întrebări, în special dacă îngrașă. Din acest motiv au apărut dietele reduse în carbohidrați. Chiar dacă știința din spatele modului în care acționează carbohidrații asupra greutății pare a fi una modernă, află că dietele low-carb există încă din anii 1860. Bineînțeles, doar pentru că aceste diete datează de atâția ani, nu înseamnă că oricine poate menține un nivel redus de carbohidrați în dietă.
Dacă începi să consumi porții mari de carbohidrați, fie că este vorba de carbohidrați simpli sau complecși, sau consumi prea mulți carbohidrați într-o singură zi, în timp apare creșterea în greutate. Alimentele rafinate și bogate în calorii, zahăr adăugat și grăsimi saturate, precum prăjiturile, dulciurile sau produsele de patiserie, cresc numărul caloric și în timp apar și kilogramele în plus.
Din acest motiv, spre deosebire de alte alimente, consumul de carbohidrați într-un context sănătos, presupune selectarea carbohidraților de calitate și consumul lor cu moderație pentru valorile lor nutriționale, dar mai ales, pentru a avea o dietă echilibrată.