Salata este recomandată în cor de toţi nutriţioniştii atât în regimul de slăbire, cât şi într-o dietă normală, de menţinere a greutăţii, datorită numeroaselor vitamine, minerale şi fibre conţinute. Nu de puţine ori însă preferăm să le adăugăm salatelor câteva ingrediente care, credem noi, ne conferă saţietate sau dau un plus de gust, cum ar fi brânza, bucăţelele de bacon prăjit sau crutoanele.
Aceste adaosuri nu sunt deloc indicate, spun experţii, pentru că transformă salata dintr-un preparat sănătos într-unul cu multe calorii.
Iată care sunt ingredientele pe care trebuie să eviţi să le adaugi în salată dacă ţii dietă!
Bacon – da, are un gust bun, dar poate aduce în plus salatei tale circa 400 de calorii şi 30 de grame de grăsime. Mai rău este că nici baconul nu este întotdeauna făcut din carne, deci nu are niciun fel de aport nutriţional. Cel procesat are la bază grăsimi trans, sare şi, îţi vine să crezi sau nu, zahăr! Ştim că îţi place să găseşti bucăţele crocante de bacon printre frunzele de salată, dar ar fi o idee bună să renunţi la el dacă ţii la greutatea ta. Înlocuieşte baconul cu ridichi sau ardei gras.
Crutoane – e ca şi cum ai mânca salată cu pâine. Renunţă la ele. Îţi aduc multe calorii în plus, dar şi câteva grame de grăsime nesănătoasă, pentru că de multe ori sunt prăjite, pentru a avea un gust mai bun.
Prăjeli – fie că vorbim de pui, peşte sau creveţi. Chiar dacă, în mod normal, aceste ingrediente sunt sănătoase, atunci când le „scăldăm” în prealabil într-o oală mare cu ulei, vor deveni bombe calorice, pline de grăsimi şi calorii. Alege să adaugi în salate doar variante de carne la grătar sau fiartă.
Dressinguri cremoase – evită-le! Poţi strica bunătate de salată (şi eforturile tale de a-ţi menţine greutatea) cu astfel de sosuri din comerţ, pline de calorii şi grăsimi. Un pliculeţ de acest gen conţine între 110 şi 150 de calorii, cam cât are toată salata. Merită? Noi spunem că nu! Mai bine fă-ţi o vinegretă sau un sos de iaurt cu puţină zeamă de lămâie. Sunt opţiuni mai sănătoase şi cu mult mai puţine calorii.
Mezeluri, şuncă – fie că vorbim despre şunca de Praga, cea de pui ori de curcan, încearcă să le eviţi în salate, pentru că sunt hiperprocesate şi nu-ţi aduc acele proteine după care organismul tânjeşte, ci numai calorii, grăsime şi sare cu duiumul. Surse excelente de proteine sunt carnea de curcan la grătar sau un ou fiert.
Nuci glazurate în miere – chiar dacă dau un gust bun salatei, acestea trebuie evitate, pentru că aduc organismului o cantitate suplimentară de zahăr, care nu face decât să îţi crească pofta de mâncare şi să îţi „alimenteze” dependenţa de dulce. Alege nucile naturale, neprăjite, dar nu exagera nici cu acestea, pentru că sunt bogate în calorii.
Brânza – nu e neapărat o alegere proastă, dar trebuie să fii atentă la ce sortiment de brânză alegi şi la cantitate. Brânza cheddar, de exemplu, are un conţinut ridicat de calciu şi proteine, dar vine la pachet cu multe grăsimi saturate.