Dulciurile și băuturi carbogazoase care fac furori prin America sunt din ce în ce mai des întâlnite în magazinele din întreaga țară. Deși mulți oameni le consideră o noutate, există riscuri serioase pentru sănătate asociate cu aceste gustări foarte căutate.
Există cinci aditivi de care consumatorii ar trebui să fie atenți, care sunt legali în SUA, dar nu sunt autorizați în alte țări, în principal din cauza riscurilor lor pentru sănătate, inclusiv riscul de cancer.
Uleiul vegetal bromurat (BVO) este utilizat în băuturi pentru a împiedica separarea aromelor de fructe. Dar a fost interzis în Marea Britanie în 1970, după ce s-a demonstrat că este dăunător pentru sănătate. S-a dovedit că acest tip de ulei se acumulează în organism și este legat de pericole pentru sănătate, cum ar fi deteriorarea sistemului nervos, dureri de cap, iritații ale pielii și membranelor mucoase, oboseală și pierderea coordonării musculare și a memoriei.
Un studiu din 1976 a arătat că consumul de BVO de către porci le-a afectat inima, rinichii, ficatul și testiculele.
Eritrozina este un colorant roșu-roz folosit în alimente, cosmetice și alte produse. În Regatul Unit, este permisă doar în cireșele cocktail, dar nu și în alte alimente. Riscurile pentru sănătate includ disfuncția tiroidei, pentru că poate împiedica tiroida să absoarbă iod, necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. De asemenea, poate bloca o enzimă care convertește un hormon tiroidian în altul. Studiile pe animale au legat eritrozina de cancer. Începând cu 15 ianuarie 2025, eritrozina a fost interzisă în toate alimentele din SUA.
Uleiul mineral este un aditiv alimentar utilizat în cantități mici în anumite alimente, inclusiv produse de patiserie, carne congelată, fructe și legume deshidratate, murături, dulciuri, pește afumat, albușuri de ou, cereale și mâncare pentru bebeluși. Acesta nu este un aditiv alimentar permis în categoria „produse de cofetărie” în Marea Britanie, dar se găsește ca ingredient în unele dulciuri americane.
Uleiul mineral, inclusiv cel alb, poate fi nociv dacă este inhalat, ingerat sau absorbit prin piele. Contactul prelungit cu uleiul mineral poate irita afecțiunile existente ale pielii.
Inhalarea vaporilor sau a particulelor de ulei mineral poate provoca pneumonită chimică, leziuni pulmonare sau chiar deces. Uleiurile minerale netratate sau tratate superficial sunt considerate cancerigene de Grup-1, ceea ce înseamnă că sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.
Făina tratată chimic este utilizată în produse de panificație, cum ar fi prăjituri, clătite, vafe și crustele pentru plăcinte. Este folosită și în pâini rapide și brioșe. În Regatul Unit și UE, este ilegal să se trateze făina cu înălbitori chimici, astfel încât albul pe care îl vedeți este complet natural. Făina tratată chimic poate ridica probleme de sănătate din cauza posibilelor reziduuri chimice din procesul de albire, pierderii de nutrienți în timpul procesării și indicele său glicemic ridicat, care poate contribui la creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge atunci când este consumată în cantități mari.
Zincul aspartat este un compus care poate fi adăugat în alimente pentru a le crește valoarea nutritivă. Unele băuturi americane conțin acest aditiv, dar acesta nu este aprobat ca aditiv sau substanță minerală în Regatul Unit, iar produsele care îl conțin nu pot fi vândute pe piață. Zincul aspartat poate provoca efecte secundare, inclusiv diaree, greață și crampe. Dozele mari de zinc pot fi toxice și pot cauza amețeli, dureri de cap și alte simptome.
Foto: shutterstock