Atunci când vrei să urmezi o dietă sănătoasă încerci să optezi pentru alimente cât mai curate, pentru surse bogate de proteină, dar mai ales pentru ingrediente care înlocuiesc zahărul. În acest sens, am testat batonul proteic de la Lidl, un dulce bogat în proteine, redus în carbohidrați și cu un îndulcitor în compoziție care imită perfect zahărul.
Când duci un stil de viață sănătos, mersul la cumpărături presupune și citirea etichetelor. Cu cât suntem mai atenți la ingredientele inscripționate pe etichetele produselor pe care le punem în coșul de cumpărături, cu atât suntem mai conștienți de ceea ce mâncăm, de calitatea produselor și de schimbările pe care trebuie să le facem în dietă, optând pentru cea mai sănătoasă variantă.
Batonul proteic de la Lidl este un baton cu înveliș de ciocolată cu lapte cu maltitol, cu granule de soia cu cacao, cu aromă de biscuți și cremă, cu îndulcitor. Ingrediente: amestec de protine din lapte (cazeinat de calciu, concentrat de proteic din zer, izolat proteic din zer), agent de umezire: glicerol, hidrolizat de colagen, 13% ciocolată cu lapte cu malitol (îndulcitor: malitol; unt de cacao, lape praf integral, masă de cacao, emulsifiant: lectine (soia), aromă naturală de vanilie), izolat proteic din soia, grăsime de palmier, 5% bucăți de proteine de soia (izolat proteic din soia, pudră de cacao, amidon de tapioca), aromă, inulină, sare, emulsifiant: lectine, îndulcitor: sucraloză; antioxidant: alfa-tocoferol.
Valori nutriționale- 45g
Unul dintre ingredientele regăsite în compoziția acestui baton proteic este maltitolul, un înlocuitor al zahărului, care imită perfect gustul acestuia.
Potrivit Infocons.ro, E965 – maltitol, este un aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Este un poliol obţinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. La aceeași cantitate, maltitolul are 90% din dulceaţa zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia.
Se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Maltitolul se metabolizează foarte încet, fapt ce conduce la eliminarea sa în mare parte, nemodificat.
Fiberfoods.ro menționează că acest ingredient poate fi consumat de către diabetici, persoanele sensibile la gluten, soia, lapte sau derivate din lapte, persoanele care țin cură de slăbire, dietă ketogenică, paleolitică, sportivi, vegetarieni.
Consumat în cantități mari, poate provoca diaree, dureri abdominale și balonare, lucru care se menționează și pe eticheta batonului proteic.
Maltitolul îți oferă un gust similar zahărului, dar cu mai puține calorii. Din acest motiv este un ingredient care te ajută în procesul de slăbire. Nu are un gust neplăcut precum altor înlocuitori ai zahărului și te poate ajuta să urmezi o dietă redusă în calorii dacă vrei să slăbești sau să-ți ții diabetul sub control.
Spre deosebire de alte zaharuri, maltitolul nu poate produce carii sau probleme dentare, fiind folosit și în guma de mestecat, apa de gură și pasta de dinți.