Învaţă să alegi şi să conservi corect peştele!

Calitatea ingredientelor este baza succesului oricărei reţete, de aceea, când mergi la cumpărături, este important să te asiguri că alimentele sunt extrem de proaspete.
  • Publicat:
Învaţă să alegi şi să conservi corect peştele!

Calitatea ingredientelor este baza succesului oricărei reţete, de aceea, când mergi la cumpărături, este important să te asiguri că alimentele sunt extrem de proaspete.

Acest lucru este valabil şi în cazul peştelui şi este important să ştii să recunoşti peştele proaspăt şi să ştii regulile conservării sale corecte.

Calitatea finală a unui preparat din peşte depinde în mare parte de prospeţimea lui. Aşadar, este important să cunoşti regulile alegerii lui în momentul când îl cumperi. Primul factor care trebuie luat în considerare este aspectul general: corpul peştelui trebuie să fie rigid, rezistent la apăsare şi elastic, pe când pielea va trebui să fie lucioasă, strălucitoare şi colorată viu.

Dacă ai îndoieli, mai sunt şi alte aspecte demne de luat în seamă: peştele proaspăt are ochii limpezi, vivaci, transparenţi şi convecşi. Ochii opaci sunt un semn negativ, iar cei adânciţi în orbite arată că nu trebuie cumpărat sub nici o formă!

Solzii peştilor proaspăt pescuiţi sunt lipiţi unul de altul şi strălucitori, iar pe măsură ce trece timpul tind să se desprindă cu uşurinţă. Mişcă uşor branhiile: în interior trebuie să fie umede şi să aibă o culoare frumoasă, roşiatică; un aspect opac şi cenuşiu semnalează că peştele a fost prins de câteva zile.

În sfârşit, nu trebuie să miroasă strident, ci să amintească în mod plăcut mediul din care provine. Mirosuri puternice, acre şi de amoniac indică o stare progresivă de alterare.

Ţine cont de faptul că, pentru a evalua corect prospeţimea peştelui, trebuie să verifici cel puţin două sau trei aspecte în acelaşi timp: un singur element pro sau contra dintre parametrii expuşi nu e semnificativ, fiindcă poate depinde de alţi factori.

Păstrarea corectă a peştelui

În timp ce carnea peştelui poate fi sterilă sau puţin poluată, pielea şi branhiile conţin o cantitate crescută de germeni, direct proporţională cu poluarea apelor. Iată de ce peştele este un produs care trebuie conservat şi folosit cu grija cuvenită.

Curăţă peştele imediat ce l-ai cumpărat, înainte de a-l pune din nou în frigider. Ţine-l cel mult 3-4 zile la temperaturi între -1 şi 0 grade C, însă, dacă sunt peşti mari, este de preferat să stea în apă curentă rece. Produsele precongelate se pot prăgăti imediat.

Peştele în alimentaţie

Peştele are proprietăţi nutriţionale foarte importante: conţine proteine cu valori cuprinse între 15 şi 18%, cu o compoziţie excelentă de aminoacizi esenţiali, dintre care se remarcă lizina.

Peştii pot fi clasificaţi în trei categorii, pe baza conţinutului lor de lipide:

  • Peşti slabi, care conţin substanţe grase în cantitate mai mică de 3% (de exemplu, merluciu, rechin, calcan, solă)
  • Peşti semislabi, cu un procent de lipide ce oscilează între 3 şi 8% (de exemplu, sardele, lup de mare, barbun)
  • Peşti graşi, ce conţin mai mult de 8% lipide (de exemplu, anghilă, hering, somon, scrumbie, ton)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Bunătăţi care ne ung pe suflet!
Bunătăţi care ne ung pe suflet!