Învaţă să mănânci corect, ca să te răcoreşti în timpul verii!

Nu aveţi aer condiţionat tot timpul. Sau, chiar dacă deţineţi un aparat performant, tot veţi ieşi în aer liber. Cum vă răcoriţi? Cu reţete simple, inventate de populaţiile care stau aproape tot timpul în temperaturi mari.
  • Publicat:
Învaţă să mănânci corect, ca să te răcoreşti în timpul verii!

Nu aveţi aer condiţionat tot timpul. Sau, chiar dacă deţineţi un aparat performant, tot veţi ieşi în aer liber. Cum vă răcoriţi? Cu reţete simple, inventate de populaţiile care stau aproape tot timpul în temperaturi mari.

Iată câteva secrete care să vă ajute să treceţi cu brio peste zilele călduroase!

Hidratare corectă

Cel mai cald anotimp vă creşte necesarul hidric cu 50%. Hidratarea nu se face doar cu apă, care trebuie băută în cantităţi generoase, chiar peste cei doi litri pe zi recomandaţi de specialişti. Legumele şi fructele conţin aşa-numita apă biologică, care este perfectă pentru organism luman.

Specialiştii în nutriţie vă spun să încercaţi să vă luaţi doza de apă biologică înainte de prânz. Procurată din fructe şi legume, vine la pachet şi cu glucidele cu descărcare lentă. Este vorba despre cele care nu cresc brusc glicemia în sânge, ci treptat. În felul acesta, pancreasul lucrează normal. Iar creierul – cel mai mare consumator de glucoză – este perfect hrănit.

Până la 500 de grame de fructe pe zi este porţia optimă pentru un adult. Iar în privinţa legumelor, cantitatea este nelimitată. Ne referim însă la cele care au un conţinut mare de apă – roşiile, castraveţii, dovleceii, ardeii.

Cartoful, mazărea, fasolea întră în categoria leguminoase, bogate în amidon şi nu în apă. Faceţi această diferenţă între vegetale!

Fructele şi legumele nu vă furnizează doar apă, ci şi săruri. Apa împreună cu sărurile minerale asigură hidratarea optimă. Dar cum să vă răcoriţi nu doar cu apă, nu doar cu o salată, ci, poate, şi când consumaţi o friptură?

Carnea e tolerabilă vara în mix de condimente

Răspunsul vine de la populaţiile care trăiesc de mii de ani în deşert. În primul rând, carnea, ca să fie apetisantă într-o zi toridă, trebuie preparată la foc mic, la cuptor şi în nici un caz prăjită în ulei vegetal. Locuitorii din ţările arabe o condimentează cu mentă uscată şi ardei uscat.

Gustul e demn de luat în seamă şi tocmai acesta răcoreşte instantaneu. Capsaicina din ardeiul roşu spre exemplu este substanţa care sporeşte metabolismul bazal. Ce înseamnă? Consumul organismului destinat asigurării funcţiilor vitale va fi mai mare. În felul acesta, slăbiţi mai usor efort.

Anotimpul călduros vă ajută de asemenea să slăbiţi. În mod natural, organismul încearcă să scape din depozitele de grăsime. Iar căldura pune la bătaie multiple resurse pentru reechilibrarea termică. Toate aceste resurse consumă… calorii.

Vara este un motiv să consumaţi şi condimente indiene: coriandru, cardamom, turmeric, chimion, kokum, şofran, seminţe de schinduf, seminţe de muştar. Toate măresc metabolismul bazal, iar gusturile trebuie simţite măcar o dată în viaţă!

În privinţa condimentelor, sunt câteva reguli de care ar fi bine să ţineţi cont. Dacă puteţi alege între cele sub formă de pudră şi cele întregi, ultima variantă e mai bună. În primul rând, ştiţi ce mâncaţi. Prafurile pot fi mixate uşor cu substanţe chimice de uz alimentar. În al doilea rând, condimentele întregi menţin aroma. Acestea se râşnesc într-o râşniţă de cafea spre exemplu, înainte de a vă prepara mâncarea.

Topul lichidelor hidratante!

Cea mai bună băutură este apa minerală, plină de săruri. Pe locul al doilea se situează ceaiul verde, preparat la maximum 40 de grade Celsius, prin infuzie. Substanţele active din ceai menţin apa mai multă vreme în organism, chiar dacă e vorba de o băutură cu un conţinut ridicat de cofeină. La polul opus, se află cafeaua, care creşte diureza (volumul de urină produs şi eliminat în 24 de ore).

Crescând diureza, vă deshidratează. Aşadar,ceaiul verde sau negru – două variante ale aceleiaşi plante – se bea zilnic, la temperatura camerei. Vă menţine apa în organism şi vă dă senzaţia de forţă prin aportul de cofeină. Pe locul al treilea stau limonadele.

O limonadă de lămâie spre exemplu se prepară din coajă rasă, zeamă şi pulpa fructului. Dacă aveţi acces la citrice Bio, consumaţi cu încredere coaja. Conţine fibre de calitate superioară, dar şi uleiuri esenţiale de calitate înaltă. Sunt cele care oferă şi mirosul specific. Dacă nu aveţi acces la citrice de provenienţă ecologică, coaja se înlătură, apoi vă spălaţi pe mâini.

Producătorii semnalează pe etichetă cele două substanţe cu care tratează coaja şi tot ei vă îndică să nu o consumaţi. Din păcate însă, citricele sunt vândute vrac, aşa că rareori vedeţi aceste recomandări pe ambalaj. Consumaţi aceste fructe cu adaos de apă plată, miere şi mentă uscată.

Dacă vă doriţi un gust extrem de răcoros, secretul este ca în limonadă, în prăjituri, în mâncarea gătită să puneţi ghimbir uscat şi apoi pisat. Rezultă un mix de gusturi care dă senzaţia de rece.

Ce desert e bun vara?

Mai mult ca niciodată, răspunsul e unul singur – fructele. Măcar până în septembrie, consumaţi pepene din belşug. Conţine 98% apă, iar restul săruri minerale. Formula lui e similară sărurilor de rehidratare, destinate celor mici când au episoade de diaree. Aşadar, o felie de pepene e obligatorie zilnic.

Pepenele se consumă imediat. Dacă nu e posibil, îl lăsaţi la frigider, acoperit cu o hârtie. Nu îl înveliţi în folie de plastic, pentru că în felul acesta poate dezvolta uşor E-coli, un motiv frecvent de infecţie în timpul verii.

De altfel, niciun aliment nu se păstrează în frigider, învelit în folie de plastic, dar nici ţinut în recipiente de plastic. Cea mai sigură metodă de a ţine alimentele în frigider este să le înveliţi în hârtie, spre exemplu hârtie de copt închisă la culoare.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News