Multe dintre preparatele de pe mesele israelienilor sunt savurate si de celelalte popoare ale Orientului Mijlociu: falafel, shwarma, humus etc. De altfel, aceste fast-food-uri sunt foarte gustate si de romani. Diferenta dintre cele originale si cele de pe piata noastra ar fi, dupa parerea unora, ca la „mama lor” sunt mult mai condimentate.
Cea mai consumata mancare „de strada” este falafel – chiftelute din naut, condimentate si prajite in ulei ce se servesc cu lipie, salata de castraveti si „tahini” (sos din seminte de susan), sos de patrunjel sau sos „tarator” (200 g de tahini, zeama de lamaie, apa, 2 lingurite de iaurt, doi catei de usturoi pisati si sare).
O alta modalitate de servire este urmatoarea: intr-o lipie se pun chiftelutele falafel alaturi de praz, ceapa, usturoi, coriandru si patrunjel maruntit. Shwarma se afla pe locul doi in preferintele culinare ale israelienilor, iar medalia de bronz apartine salatelor si nu doar pentru ca sunt foarte sanatoase, ci si pentru ca au un gust fin si deosebit.
Suc de portocale cu branza
Statul israelian ocupa un loc fruntas la nivel mondial in zona exporturilor de fructe si legume. Portocalele sunt principala marfa de export. Avand atat de mult capital „portocaliu”, este logic ca sucul fresh din portocale sa fie consumat la orice ora din zi si din noapte, oriunde, cu orice ocazie si in orice combinatii. Cam acelasi lucru se intampla si cu branza care insoteste orice fel de mancare. Cele mai agreate soiuri sunt cele care au un procent mic de grasimi (0-5%).
Branzeturile „grasute”
(9-15%) se folosesc cu mare succes pentru salate si sandvisuri. Branza cu masline in interior este un produs specific israelian. Dar „the best of” la aceasta categorie este „Cotegje” – mici bilute de branza care se intind pe paine cu lingura. Este atat de populara, incat adultii isi amintesc ca au crescut cu ea. Pentru racorire se pot cumpara de la fiecare colt de strada shake-uri de fructe si sucuri proaspete.
Multi turisti considera sucurile de aici o bunatate. Reteta? Un mix din banane, pepene galben, capsune, portocale, papaya si cocos. Copiii, si nu numai ei, trebuie sa guste neaparat snacks-uri cu unt de arahide „Bamba” – cele mai bine vandute si totodata cel mai puternic brand israelian pentru copii. Humusul (pasta din naut, ulei de masline, sare, piper) se consuma cu paine si muraturi. Daca ai ocazia sa mananci mult indragita salata asortata, e de stiut ca israelienii adauga piper verde si galben. Asa ca exprima-ti preferintele, daca ai probleme cu condimentele.
Sarbatori israeliene
Israelienii sunt un popor care isi respecta religia si isi conserva traditiile. Iata cateva dintre sarbatori: Shabbatul reprezinta ziua de odihna cand evreii imbraca cele mai bune haine, fac mancaruri alese si se dedica indeletnicirilor spirituale. Este cea de-a saptea zi a saptamanii. Seder – aminteste de perioada sclaviei poporului evreu in Egipt si cu aceasta ocazie se servesc urmatoarele preparate: „matzah” (paine nedospita), „charoset” (amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere), oua, apa sarata, „marror” (hrean), „karpas” (cartofi fierti cu patrunjel) si „z’roah” – carne cu os. Hanuka sau Sarbatoarea Luminii – in fiecare casa ard lumanari non-stop, se fac rugaciuni si se pregatesc gustoasele mancaruri pline de ulei, „latkes” (chiftelute de cartofi) si „sufganiot” (gogosi umplute cu dulceata). Alte obiceiuri specifice sunt: jocul cu titirezul, jocurile de carti si oferirea unor banuti pentru copii.