Jujubele sunt fructe exotice cunoscute și sub numele de „măsline dobrogene”, datorită zonei climatice în care crește acest pom fructifer, Ziziphus jujube. Acesta este denumit și curmal chinezesc sau jujub, fiind cultivat îndeosebi în Orientul Mijlociu, China, India și Turcia.
Jujubele pot fi consumate ca atare (au gust dulceag), deshidratate, sub formă de gemuri sau pot fi adăugate în compoziția prăjiturilor, bomboanelor, piureurilor de fructe. De asemenea, din jujube se poate face oțet, suc sau ceai.
În medicina tradițională chineză, jujubele sunt considerate remedii pentru viermi intestinali, întăritoare naturale ale sistemului imunitar și ajutoare de nădejde în stările de anxietate și insomnie.
Află mai jos ce valori nutriționale au jujubele și ce beneficii îți aduc aceste fructe exotice.
Jujubele sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. O porție de 100 de grame de jujube conține:
Datorită cantității mari de fibre, jujubele sunt fructe indicate în curele de slăbire, deoarece mențin senzația de sațietate și reglează tranzitul intestinal.
Vitaminele și minerale din jujube au proprietăți antioxidante puternice și stimulează imunitatea. Potasiul din jujube este important pentru menținerea sănătății mușchilor, a inimii și ajută la prevenirea retenției de apă în țesuturi.
Cantitatea mare de carbohidrați din jujube îți asigură un nivel optim de energie, dar ai grijă dacă suferi de diabet, deoarece aceste fructe pot crește glicemia.
Fructele jujube pot avea beneficii asupra sănătății fizice și psihice, arată studiile de laborator. Cu toate acestea, efectele benefice sunt în continuare cercetate, nefiind dovedit până în prezent potențialul lor asupra sănătății oamenilor.
Iată ce spun cercetările despre beneficiile consumului de jujube:
Jujubele conțin flavonoide, polizaharide și acizi triterpenici, precum și niveluri crescute de vitamina C, care acționează ca un antioxidant.
Antioxidanții sunt compuși care pot preveni și inversa daunele cauzate de excesul de radicali liberi, care contribuie la apariția diabetului, bolilor de inimă și a unor forme de cancer.
Un studiu pe animale a constatat că efectele antioxidante ale flavonoidelor din jujube contribuie la reducerea stresului și a inflamației la nivelul ficatului.
Aceste fructe exotice ar putea ameliora funcția cerebrală, îmbunătățind totodată calitatea somnului, datorită antioxidanților miraculoși.
De asemenea, studiile pe animale au arătat că jujubele pot reduce stările de anxietate și îmbunătățesc memoria, prevenind deteriorarea celulelor cerebrale.
Consumul de jujube este asociat cu un sistem imunitar mai puternic și risc mai redus de apariție a cancerului, arată unele cercetări.
Într-un studiu s-a demonstrat că polizaharidele, vitamina C și alte substanțe din jujube pot reduce inflamațiile din corp, inhibând totodată dezvoltarea celulelor tumorale în cancerul de sân, de ficat, de colon sau cancerul ovarian.
Conținutul ridicat de fibre din jujube poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Aproximativ 50% din carbohidrații din fruct provin din fibre, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra digestiei. Acestea reglează tranzitul intestinal, ameliorează constipația și previn balonarea și gazele intestinale.
În plus, substanțele nutritive din jujube protejează mucoasa stomacului și scad riscul de ulcer, colită ulcerativă și boli inflamatorii intestinale.
Excesul de jujube poate cauza balonare, carii dentare și disconfort abdominal, din cauza cantității mari de fibre și carbohidrați. Persoanele diabetice trebuie să evite consumul de jujube, deoarece pot crește glicemia.
De asemenea, pacienții care iau antidepresive cu venlafaxină sau alți inhibitori de recaptare a serotoninei-norepinefrinei (SSNRI) ar trebui să evite consumul de jujube, deoarece poate interacționa cu acțiunea acestor medicamente.
Se recomandă precauție și sfatul medicului înainte de a consuma jujube și în cazul persoanelor care urmează tratament cu medicamente pentru epilepsie (fenitoină, fenobarbital și carbamazepină).
Surse:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168151/nutrients
https://www.mdpi.com/2076-3921/8/8/247
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/3019568/
https://www.eurekaselect.com/143263/article
https://www.mdpi.com/1420-3049/22/10/1781
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/835854/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cns.12070
https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/40/12/40_b17-00378/_article
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118333166?via%3Dihub
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813016313149
https://academic.oup.com/eurheartj/article/34/31/2436/456124
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813017311121?via%3Dihub
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0144861715000302
https://www.thno.org/v09p4461.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26392706/
https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/bcb-2018-0318
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900711001845?via%3Dihub
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2017.1290756
https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.161.6.1129-a
https://www.epilepsybehavior.com/article/S1525-5050(12)00532-X/fulltext