Sa tot fie cateva mii de diete pe lumea asta si alte cateva sute in lucru (sunt convinsa ca niste dame rotunde, disperate sa devina suple cel putin peste noapte, tot incearca si combina ingrediente dubioase).
Citeam lunile intr-o revista trecute un sondaj uluitor. Ametite de atatea regimuri de slabit, peste 60% dintre femeile din Marea Britanie si-au dereglat modul de alimentatie si nu mai stiu ce inseamna sa te hranesti normal si, oricum, nu mai pot face asta, psihicul lor refuza. In SUA, de pilda, exista 1.200 de publicatii numai cu retete de slabit, iar 40% dintre americanii care le-au rasfoit si au crezut in ele se plang acum ca s-au saturat sa le spuna cineva ce, cat, cum si cand sa manance.
Cand vedem ca tipa hainele pe noi, primul lucru pe care incepem sa-l facem este sa dam cautare pe internet „dieta (semnul plus) minune (semnul plus) rapida” ori o pandim pe colega care a slabit, sa ne spuna si noua din gradina carui urs a luat salatele care au subtiat-o.
Am face orice: am inghiti in sila oale intregi de ciorba de varza, am manca dimineata un baton de slabit, la pranz, un altul, cu garnitura de pastile de slabit cu tot, la gustare jumatate de baton de slabit, iar la cina trei sferturi, am consuma disociat o zi coji de oua, o zi albus, o zi galbenus, ne-am vaicari de ar afla tot blocul ca la ora 7.00 in zori, la apartamentul 26, o nebuna bea apa fierbinte pe stomacul gol.
Ne gandim la toate supliciile din lume, numai la solutia sigura si sanatoasa, nu. In loc sa plecam urechea la toti expertii in slabit „cat ai zice of!”, de ce nu ne ascultam oare corpul? Sa vedem ce-i trebuie, ce-l slabeste, ce-l ingrasa, ce-l mentine, ce-l ajuta. De ce nu-i lasam noi la o parte pe toti indivizii astia si nu alcatuim dieta noastra? Eu, spre exemplu, urmez, Dieta Nastase.
Cum am gonit 25 de kilograme de (pe) capul meu
In momentul meu de glorie, cand am reusit sa ma descotorosesc de multe numere la haine, toata lumea mi-a dat tarcoale sa afle pretiosul secret. Nu-mi iese din minte dezamagirea de pe fetele lor, cand le replicam ca nici vorba de asa ceva, nu e absolut nimic special, doar am renuntat la cate unele si atat. Sinceritatea mea nu merita privirile neincrezatoare. „Cu dieta Hay ai slabit, nu?” „Hei, nici n-am auzit de ea…” Dupa raspunsul negativ, nu mai prezentam nici un fel de interes.
Daca nu urmasem vreo dieta in voga, vreuna pe care sa o gaseasca in sertarele Google, nici nu voiau sa auda. Pentru cei care n-au dat inca pagina, mentionez ca in cele 9 luni pana s-a nascut noua mea talie nu am consumat produse minune, nu am cantarit fiecare bucatica de carne, nu am tinut degetele in semn de cruce cand in cale mi-a iesit ciocolata. Organismul meu mi-a zis exact ce si cat ii trebuie. „Dar ai mancat si mancare gatita?
E complet interzisa!”, mi s-a adresat pe un ton sclifosit o domnisoara, care detine un dosar roz, umflat, cu diete cata frunza, cata iarba (si in principal, numai cu frunze si ierburi). Am mancat, si inca multa. Si ciorbe delicioase cu smantana in ele, mmmm, (sac!). Si ciocolata neagra. Si multe altele care ar zbarli parul pe orice fanatica a slabitului. A existat totusi un moment in care am uitat de toate astea si am mancat extrem de dietetic. Iar trupul m-a atentionat cum a putut, cu niste cifre aberante la analize (a fost atat de grav, incat mi-a disparut si menstruatia).
Decalogul Dietetic
Suntem diferite, iar Dieta Universal Cutarescu nu ar avea cum sa functioneze la fel in cazul tuturor. Trebuie sa ne-o croim pe masura noastra, tinand cont, e drept, de Decalogul Dietetic.
1 Tu esti nutritionistul tau – sa nu-ti fauresti nutritionisti costisitori si sa nu
te inchini gramajelor lor. Corpul tau iti va da tot ajutorul de care ai nevoie. Vezi ce alimente ii priesc, cum reactioneaza la anumite produse, ce ai mancat aseara de se chinuieste nasturele sa ajunga acum la gaica.
2 Cinsteste-ti sanatatea – ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti mult pe pamant. Mananca de toate, proteine, glucide, lipide, numai asa poate functiona metabolismul cum trebuie. Nu consuma numai produse hiperdietetice, pentru ca vei slabi, nu-i vorba, dar iti vei bulversa si distruge organismul.
3 Sa nu ucizi toate placerile culinare pe care le ai. Daca nu esti ca mine si nu iti spui ca daca ai mancat o bucatica de turta dulce poti manca la fel de bine casa din povesti, caci totul e compromis, atunci fa-ti mici „surprize” dulci sambata si duminica, de exemplu. Atat timp cat exista masura, nu exista pericol pentru regim.
4 Sa nu furi din timpul care ar trebui dedicat exercitiilor fizice. Numai cu sport vei reusi sa slabesti asa cum visezi. Aerobicul e aur curat. Nici o sedinta
nu trebuie ratata. Nu se accepta scuze.
5 Sa nu ravnesti la urmatoarele din farfuria ori paharul aproapelui tau normoponderal – prajeli, grasimi sau dulciuri „grele”, sucuri carbogazoase. Oricat ar fi de tentant, pofta poate fi pusa in cui cand e vorba de o cauza respectabila.
6 Sa nu fii desfranata, gastronomic vorbind. Incearca sa mananci un pumn, hai doi, de cereale dimineata, nu jumatate de cutie. Nu sorbi si ultima picatura dintr-un bol urias de supa. Insist, asculta-ti corpul, cand iti transmite ca nu-i mai e foame, crede-l pe cuvant.
7 Adu-ti aminte de ziua in care ai inceput dieta si accepta ca cea in care se va sfarsi nu trebuie sa existe. Asa trebuie sa mananci mereu, nu e doar o perioada neagra si fada a vietii tale. Asta daca tii la binele tau si nu vrei doar sa incapi din cand in cand intr-o minipereche de blugi si astfel sa te imbolnavesti.
8 Sa nu minti spunand ca „dieta e un chin”. Complet gresit, nu trebuie sa fie asa. Descopera alimentele care fac bine atat siluetei, cat si sanatatii tale.Iti place ciocolata? Mananc-o si zilnic de vrei, doua cubulete nu mai mult. Te dai in vant dupa stiu eu ce specialitate chinezeasca bogata in sos, savureaz-o, dar cu limita.
9 Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva caloriilor pe care le consumi intr-o zi. De fapt, asta e cheia. Sa stii mereu cam cate mananci (1.400 – 1.500, ideal) si acestea sa nu fie mai multe decat cele pe care le arzi, pentru ca altfel se depun. Daca ai invatat asta, tii alimentatia sub control.
10 Da hranei sanatoase, ce-i al hranei sanatoase! Adica, mai tot meniul tau. Carnea fiarta si nu prajita, fructele si legumele proaspete si nu la conserva, cerealele simple – amestec de grau, ovaz, secara, cu alune ori stafide, apa plata din belsug, lactatele nici prea slabe, nici prea grase, untul cu masura, minunatul ulei de masline n-ar trebui sa-ti lipseasca de pe masa.
Foto: PHOTOLAND