Valter Longo, directorul Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud, susține că momentul în care consumăm mesele este esențial pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Specialistul recomandă cu tărie prânzuri mai consistente și cine luate mai devreme.
Un sfat central oferit de Longo este „regula celor trei ore”; el recomandă finalizarea cinei cu cel puțin trei ore înainte de ora de culcare. De exemplu, dacă de obicei te culci în jur de ora 23:00, ar trebui să îți iei ultima înghițitură până la ora 20:00.
Într-un interviu pentru GQ, Longo a explicat: „Dacă îți împingi ora cinei tot mai târziu, mesajul pe care îl transmiți organismului tău este că ar trebui să fie încă activ.” Aceasta face parte din strategia de alimentație cu restricție temporală, o formă de post intermitent, scrie mirror.co.uk.
Adepții acestui stil alimentar își consumă toate mesele într-un interval de 12 ore, permițând organismului să digere complet în celelalte 12 ore. Acest lucru ar putea duce la un deficit caloric, benefic pentru pierderea în greutate. Specialistul a mai subliniat că dimensiunea meselor actuale ar putea fi dezechilibrată, observând că mulți oameni iau un mic dejun modest, dar o cină foarte consistentă. Deși acest lucru funcționează pentru unii, el sugerează că persoanele cu anumite simptome ar trebui să opteze pentru un prânz mai bogat și o cină mai ușoară.
El a menționat: „Dacă ai o cină mai consistentă și dormi bine, iar colesterolul și tensiunea arterială sunt în limite normale, atunci ești în regulă. Dar dacă dormi prost și ai probleme de sănătate, poate ar trebui să încerci să ai un mic dejun mai consistent, un prânz mai mare și o cină mai ușoară, care pare a fi cel mai sănătos tipar.”
Adam Collins, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Surrey, a sugerat ca oamenii să mărească intervalul dintre ultima masă a zilei și prima masă de a doua zi dimineață la aproximativ 12 ore.
El a explicat: „Îți permiți corpului să intre într-o fază catabolică, în care începe să oxideze grăsimi. Îți antrenezi corpul să facă ceea ce este proiectat să facă: să ardă carbohidrați atunci când îi consumi și să ardă grăsimi atunci când nu mănânci.”
Această abordare ar putea îmbunătăți sănătatea metabolică și ar putea sprijini pierderea în greutate, fiind în acord cu recomandările lui Valter Longo pentru un stil de viață mai sănătos.
Alte recomandări ale specialistului includ adoptarea unei diete predominant vegane, cu pește consumat ocazional de două-trei ori pe săptămână, menținerea unui aport scăzut de proteine, grăsimi saturate și zahăr, cantitățile variind în funcție de vârstă.
De asemenea, el încurajează maximizarea aportului de grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, precum cerealele integrale și legumele, administrarea de suplimente vitaminice și utilizarea ingredientelor neprocesate, ori de câte ori este posibil.
În ceea ce privește alimentele care ar putea contribui la longevitate, Valter Longo recomandă consumul a cel puțin trei linguri de ulei de măsline pe zi și a unei uncii (aproximativ 28 g) de nuci zilnic. În funcție de vârstă și greutate, expertul sugerează reducerea la doar două mese pe zi, cu două gustări sărace în zahăr între ele, în cazul tinerilor predispuși la îngrășare. Pe de altă parte, persoanele de peste 65 de ani sau cele cu o greutate normală sunt sfătuite să consume trei mese pe zi, împreună cu o gustare săracă în zahăr, de sub 100 de calorii.
Sursă foto: Shutterstock