Despre fructe numai de bine, în general. Însă pentru a profita la maximum de beneficiile lor şi a nu da bătăi de cap digestiei, pentru a evita fermentaţia şi balonarea acestea trebuie consumate cu o jumătate de oră înainte de o masă principală sau cu două ore după aceasta.
În volumul “Sănătatea are gust” medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică orarul consumului de fructe: “Ideal ar fi să folosiţi fructele pe post de gustare fie în jurul orei 11.00, fie după-amiaza pe la ora 16.00-17.00 deoarece atunci există o secreţie fiziologică de insulină, hormon care scade glicemia şi determină poftă de dulce.”
Ce ar fi să începeţi ziua cu arome deosebite? “Micul dejun este un alt moment bun pentru a consuma fructe, acestea fiind o sursă bogată de glucide rapide, minerale, vitamine, fibre şi apă. Fructele încarcă organismul cu energia necesară desfăşurării activităţilor de peste zi” explică dr. Bilic. De asemenea, şi după sport sau efort fizic intens putem reface rezervele de glicogen din muşchi şi completa mineralele şi apa pierdute prin transpiraţie alegând un fruct.
Cel mai nepotrivit moment pentru fructe este seara. “Metabolismul încetineşte, glucidele rapide din compoziţia lor nu vor putea fi folosite ca energie şi se vor transforma în ţesut adipos de rezervă. Persoanele care au probleme cu greutatea trebuie să evite carbohidraţii după ora 18.00 şi să aleagă pentru cină alimente bogate în proteine (carne, peşte) asociate cu multe legume” sfătuieşte medicul. Este important de ştiut că ananasul şi papaya se pot consuma imediat după masă, în special după ce am consumat carne, deoarece favorizează digestia.
Medicul nutriţionist nu recomandă în regimurile de slăbire înlocuierea unei mese exclusiv cu fructe deoarece aceastea nu ţin de foame, iar zaharurile din structura lor se transformă uşor în grăsime de depozit dacă nu facem activitate fizică în următoarele 3-4 ore care succed masa.
Află mai multe despre cum poţi mânca sănătos în volumul “Sănătatea are gust” de dr. Mihaela Bilic, Curtea Veche.
Citeşte şi: O poveste despre vară şi caise
Negrul e la putere: 6 super-alimente „întunecate” pentru o sănătate de fier