Cu siguranță sunt mulți iubitori de lămâi printre noi, așadar, iată câteva vești bune și…mai puțin bune. Pentru început, lămâile sunt bogate în antioxidanți, minerale, vitamine și au multe proprietăți. De asemenea, ele pot fi folosite în diferite moduri în preparate, nu doar pentru asezonare, ci și ca garnitură.
Pentru un fruct atât de mic, conține suficienți nutrienți, printre care calciu pentru întărirea oaselor, magneziu pentru îmbunătățirea dispoziției și potasiu pentru sprijinul masei musculare. Pulpa, sucul și coaja conține flavonoide și vitamina C, doi antioxidanți extrem de cunoscuți și căutați care oferă numeroase beneficii. Mai mult, pulpa este bogată în fibre solubile, esențiale pentru o digestie sănătoasă, absorbția carbohidraților și controlul colesterolului din sânge.
Aproximativ 84 grame de lămâi conțin:
Până acum, despre lămâi, numai de bine. Dar care sunt potențialele riscuri ale consumului în exces? Lămâile sunt foarte acide, motiv pentru care trebuie să le eviți mai ales dacă ești predispus bolilor de reflux gastroesofagian. Alimentele acide pot relaxa partea inferioară a esofagului, iar astfel sucului din stomac i se permite să ia parte în procesul de regurgitare, scrie Colegiul American de Gastroenterologie.
De asemenea, aciditatea lămâilor poate eroda smalțul dentar, potențând riscul de apariție a cariilor dentare. Mai mult, acest fruct conține tiramină, un compus natural care declanșează durerile de cap în rândul persoanelor predispuse la migrene.