Laptele de soia, cu o consistenţă densă şi un gust delicios, este bogat în calciu, vitamina D şi are numeroase beneficii pentru sănătate, conform site-ului fitnea.com, citat de Mediafax.
O cană de lapte de soia conţine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi saturate), 6-10 grame de proteine, 1-5 grame de zahăr.
Cea mai importantă proprietate a laptelui de soia este capacitatea de a îmbunătăţi profilul lipidic din sânge. Spre deosebire de laptele de origine animală, bogat în colesterol şi grăsimi saturate, grăsimile din laptele de soia sunt în cea mai mare parte nesaturate şi fără colesterol. Acizii graşi polinesaturaţi şi mononesaturaţi din soia inhibă transportarea colesterolului în fluxul sangvin. Acest efect combinat transformă laptele de soia în băutura ideală pentru persoanele cu colesterol ridicat şi un istoric familial de boli cardiovasculare.
Acizii graşi omega 3 şi 6, precum şi fitoantioxidanţii din soia protejează vasele de sânge de hemoragii şi distrugerea ţesuturilor. Aceşti compuşi se prind de vasele de sânge şi împiedică formarea depozitelor de colesterol şi atacul radicalilor liberi.
Laptele de soia are un conţinut mai redus de zahăr decât laptele obişnuit. Laptele de vacă are aproximativ 11 grame de zahăr la o cană, în timp ce laptele de soia are doar 6 grame. Acizii graşi mononesaturaţi regăsiţi în laptele de soia inhibă absorbţia grăsimii din intestine, ceea ce accelerează pierderea în greutate. În plus, laptele de soia, bogat în fibre, menţine pentru mai mult timp senzaţia de saţietate.
Din cauza conţinutului ridicat de fitoestrogeni, laptele de soia reduce secreţia de testosteron în cazul bărbaţilor, hormon care, în doze anormale, devine un factor de risc pentru cancerul de prostată. Studiile au arătat că bărbaţii care consumă o dietă bogată în soia au un risc mai scăzut de hipertrofiere a prostatei sau de cancer de prostată.
Fitoestrogenii din laptele de soia reprezintă înlocuitori eficienţi ai hormonilor estrogeni, care sunt secretaţi într-o cantitate mai mică după menopauză. Consumul regulat de lapte de soia este o metodă sănătoasă de a împiedica şi încetini acest proces, precum şi riscurile asociate, precum riscul de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, insomnie şi schimbări de dispoziţie.
Osteoporoza sau fragilizarea oaselor constituie altă afecţiune, care apare odată cu vârsta şi cu dereglările hormonale. Fitoestrogenii cresc absorbţia calciului din organism şi previn pierderea masei osoase. Pentru un maximum de efect, consumaţi lapte de soia îmbogăţit cu vitamina D şi calciu.