Legătura dintre grăsimile saturate şi pierderea concentrării, explicată de un nutriţionist

Nutriţionistul Gianluca Mech explică legătura dintre grăsimile saturate şi felul în care pot afecta nivelul concentrării.
  • Publicat:
Legătura dintre grăsimile saturate şi pierderea concentrării, explicată de un nutriţionist
FOTO: shutterstock / Legătura dintre grăsimile saturate şi pierderea concentrării explicată de un nutriţionist

Mâncărurile pline de grăsimi pot fi tentante uneori, însă un studiu recent arată că o singură masă bogată în grăsimi saturate ne poate afecta în mod negativ capacitatea de concentrare. Nutriţionistul Gianluca Mech explică de ce se întâmplă acest lucru atunci când consumăm carne grasă, untură, brânză, sau produsele preparate cu ulei de palmier sau de cocos.

Studiul a comparat modul în care 51 de femei au performat la un test de atenţie. Mai întâi după ce au mâncat o masă bogată în grăsimi saturate. Apoi, după ce au servit exact aceleaşi preparate, gătite însă cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.

Performanţa lor la test a fost mai slabă după ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate decât după ce au mâncat masa care conţine o grăsime mai sănătoasă. Lucru care semnalează existenţa unei legături între alimentaţie şi creier.

„Alimentaţia corectă ar trebui să includă toate grupurile de macronutrienţi şi micronutrienţi. Lipidele, inclusiv grăsimile saturate şi nesaturate, sunt o parte importantă a alimentaţiei zilnice. Asta deoarece participă la diferite funcţii ale corpului nostru.

Rezultatele unui studiu recent, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, au arătat că grăsimile saturate ar putea influenţa nivelul de atenţie, memoria pe termen scurt şi concentraţia postprandială.

Cu toate acestea, motivele impactului negativ al grăsimii saturate asupra funcţiilor cognitive nu sunt încă clare”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Concentraţia scade după o masă bogată

„Se ştie că există o reducere a concentraţiei după o masă bogată. Potrivit autorilor studiului, acest lucru se datorează „inflamaţiei silenţioase” sau „inflamaţiei de grad scăzut”, care poate afecta negativ sănătatea creierului.

Acest fenomen creşte atunci când dieta noastră este bogată în grăsimi saturate. În acest moment, însă, este doar o ipoteză: următorul pas al cercetării va fi aprofundarea acestei teme”, adaugă Gianluca Mech.

Ce sunt grăsimile saturate?

„Din punct de vedere chimic, grăsimile saturate sunt pur şi simplu molecule de grăsime care nu au legături duble între moleculele de carbon, deoarece sunt saturate cu molecule de hidrogen. Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei”, spune Gianluca Mech.

Cum ne afectează grăsimile saturate sănătatea?

„Înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu opţiuni mai sănătoase poate scădea nivelul colesterolului din sânge şi poate îmbunătăţi profilurile lipidelor”, este de părere nutriţionistul.

Ce alimente conţin grăsimi saturate?

„Grăsimile saturate există în mod natural în multe alimente. Majoritatea provin în principal din surse animale, inclusiv carne şi produse lactate.

Exemple de alimente cu grăsimi saturate sunt:

  • carne grasă şi grăsime de vită,
  • miel,
  • porc,
  • carne de pasăre consumată cu piele,
  • untură şi smântână,
  • unt,
  • brânză.

De asemenea, alte produse lactate obţinute din lapte integral sau cu grăsimi reduse (2%).

În plus, multe produse coapte şi alimente prăjite pot conţine niveluri ridicate de grăsimi saturate. Unele uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de palmier, uleiul de sâmbure de palmier şi uleiul de nucă de cocos conţin, de asemenea, în primul rând grăsimi saturate, dar nu conţin colesterol”, dezvăluie Gianluca Mech.

Grăsimile saturate: cu ce pot fi înlocuite?

„Pentru a obţine nutrienţii de care aveţi nevoie, alimentaţia trebuie să includă:

  • fructe şi legume,
  • cereale integrale,
  • produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi,
  • păsări de curte, peşte şi nuci.

Asta în timp ce limităm consumul de carne roşie şi alimentele şi băuturile zaharoase.

Alegeţi carnea slabă şi păsările de curte fără piele şi pregătiţi-le fără adăugarea de grăsimi saturate şi trans.

Ar trebui să înlocuiţi alimentele bogate în grăsimi saturate cu cele bogate în grăsimi monoinsaturate şi / sau polinesaturate. De asemenea, puteţi încerca să înlocuiţi o parte din carnea pe care o mâncaţi cu fasole sau leguminoase”, recomandă Gianluca Mech.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News