Leguma bogată în compuși anti-cancerigeni, care se găsește în bucătăria oricărui român. Susține sănătatea inimii și sistemul digestiv

O legumă, care se găsește în bucătăria oricărui român, este bogată în compuși anti-cancerigeni și susține sistemul digestiv, dar și sănătatea inimii.
  • Publicat:
Leguma bogată în compuși anti-cancerigeni, care se găsește în bucătăria oricărui român. Susține sănătatea inimii și sistemul digestiv

Ceapa este unul dintre cele mai vechi și versatil folosite legume din lumea culinară. Originară din Asia, ceapa este apreciată pentru aroma sa puternică și pentru valoarea sa nutrițională.

Cu o aromă puternică, atunci când este crudă, și un gust plăcut, dulce, când e gătită, ceapa este preferată de unii și evitată de alții dintre noi.

Se potrivește în majoritatea mâncărurilor și bucătarii o folosesc deseori, ca bază pentru sosuri, datorită aromei și texturii, care se topește ușor.

Cât despre efectele asupra sănătății tale, ceapa este o legumă excelentă atât în scopul prevenirii unor afecțiuni, cât și în procesul de tratare a acestora. Ceapa conține diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor, care s-a dovedit că au multiple beneficii asupra sănătății.

Ceapa: beneficii multiple pentru sănătate

Ceapa: beneficii multiple pentru sănătate

Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale, precum: vitamina C, vitamine B, potasiu, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, dar și antioxidanți, cum ar fi sulful sau quercetina.

Beneficiile pentru sănătate ale cepei includ:

Sursă Bogată de Antioxidanți

  • Quercetina: Ceapa este bogată în quercetina, un antioxidant puternic cu proprietăți antiinflamatorii și antivirale, cunoscut pentru capacitatea să de a proteja celulele împotriva deteriorării oxidative.

Susține Sănătatea Cardiovasculară

  • Reduce Riscul de Boli de Inimă: Componentele sulfurice din ceapă pot ajuta la reducerea nivelurilor de colesterol LDL (rău) și pot promova un sistem cardiovascular mai sănătos.

Efecte Antibacteriene și Antivirale

  • Combaterea Infecțiilor: Proprietățile sale antibacteriene și antivirale pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii și a altor afecțiuni ale tractului respirator.

Benefică pentru Sănătatea Osoasă

  • Sulfide Organice: Conținutul de sulfide organice din ceapă poate ajuta la menținerea sănătății osoase și la prevenirea pierderii masei osoase asociate cu înaintarea în vârstă.

Sprijină Digestia Sănătoasă

  • Fibre Dietetice: Conținutul sau de fibre poate îmbunătăți digestia și poate contribui la prevenirea constipației, promovând sănătatea sistemului digestiv.

Controlul Zahărului din Sânge

  • Benefică pentru Diabet: Unele cercetări sugerează că compușii din ceapă pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control, fiind utilă pentru persoanele cu diabet.

Sursă foto: Shutterctock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”