Michael Pollan, autorul cărților ”The Omnivore’s Dilemma” și ”In Defense of Food” încurajează oamenii să mănânce mai multe legume, de aproape două decenii. A spus de multe ori că un consum constant de legume poate funcționa ca medicină preventivă și oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât suplimentele alimentare costisitoare.
„Este mult mai bine să îți iei vitaminele din alimente”, a spus Pollan pentru Business Insider.
„Corpul nostru s-a dezvoltat să obțină nutrienții din alimente, nu din pastile”, a mai spus el. „Deci, nu este de mirare că suplimentele în general nu funcționează decât dacă ai o deficiență foarte specifică.”
Mulți medici, nutriționiști, cercetători independenți și experți în domeniul longevității sunt de acord cu el.
Brassicaceele sau cruciferele sunt printre cele mai consistente și crocante legume pe care le poți găsi în orice supermarket și includ varza, frunzele de varză kale, conopidă, broccoli și varza de Bruxelles. Sunt excelente pentru îmbunătățirea circulației și a fluxului sangvin și pot ajuta la prevenirea unor boli legate de vârstă.
Oamenii de știință cred că broccoli și alte brassicacee conțin substanțe chimice pe bază de sulf numite glucozinolați, care le conferă acestor legume gustul amar. Atunci când tăiem, mestecăm și digerăm legumele crucifere, aceste substanțe chimice puternice se descompun în compuși bioactivi care pot ajuta la prevenirea unor forme de cancer. Dar să pui acești compuși într-o pastilă nu este același lucru cu a-i consuma sub formă de aliment.
Studiile au arătat în mod constant că biodisponibilitatea suplimentelor nutritive – cantitatea de nutrienți pe care corpul nostru îi absoarbe – poate varia foarte mult, de la aproape nimic la toxic. Deoarece suplimentele nu sunt bine reglementate, este adesea greu să știi ce primești, iar uneori este aproape imposibil să afli dacă suplimentele pe care le iei te ajută sau fac mai mult rău decât bine.
Dar deja avem multe dovezi despre beneficiile pentru sănătate pe termen lung ale consumului de legume proaspete, cum ar fi broccoli. Oamenii care o fac tind să aibă mai puține accidente vasculare cerebrale, inimi mai sănătoase, mai puțină grăsime abdominală, o șansă mai mică de a dezvolta diabet de tip 2 și mai puțin declin cognitiv și oamenii de știință nu cred că acest lucru este o coincidență.
Sursa foto: Shutterstock