Suntem în Postul Crăciunului, prilej numai bun să mai reducem din cantitatea de carne, dar și din greutatea corporală. Multă lume se întreabă ce alimente de post sunt sățioase și prietenoase cu silueta, iar Mihaela Bilic vine cu răspunsul: încercați să mâncați mai des ciuperci!
Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă consumul mai des de ciuperci în timpul postului, dar nu numai.
„Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare – de la paste și orez, până la salate și sosuri.
Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată.
Deși varietatea champignon de Paris este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!”, spune medicul.
Chiar dacă sunt sănătoase, ciupercile pot deveni hipercalorice sau lipsite de gust, dacă facem anumite greșeli.
Spre exemplu, știai că ciupercile pot fi mâncate și crude sau că trebuie pusă sare peste ele încă de la începutul gătitului?
Iată ce spune medicul nutriționist despre modul corect de preparare al ciupercilor:
„Ciupercile se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite. Sfat practic: curățați ciupercile cu un burete sau o perie și spălați-le rapid sub jet de apă. Pentru ciupercile de Paris este suficient să îndepărtați pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau puțin unt. Grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor.
Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.”
Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului. Sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!”
Există numeroase feluri de mâncare de post care conțin ciuperci. Iată câteva sugestii:
Chiftele cu ciuperci la cuptor
Salată de ciuperci cu maioneză vegetală și mărar
Ardei umpluți cu orez și ciuperci
Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
Ciulama de ciuperci de post, cu morcov ras și mărar
Ciorbă de burtă falsă cu ciuperci pleurotus
Varză murată călită cu ciuperci
Tocăniță de linte cu ciuperci și dovlecel
Plăcintă cu ciuperci și praz în foi subțiri
Supă cremă de ciuperci de post
Colțunași de post cu ciuperci și cartofi