Leguma des consumată de români care s-a scumpit de trei ori anul acesta

Legumele, fructele, și nu numai, s-au scumpit semnificativ în România, în ultimii doi ani, însă există o anumită legumă des consumată de români care s-a scumpit de trei ori doar anul acesta.
  • Publicat:
Leguma des consumată de români care s-a scumpit de trei ori anul acesta

În ciuda prețurilor ridicate, de unele produse alimentare nu avem cum să ne lipsim, ca de pildă de hrean, care s-a scumpit de trei ori față de anii precedenți.

Oamenii se plâng că prețul hreanului a ajuns să coste și de trei ori mai mult față de anul trecut. De exemplu, într-o piață din Vaslui, un kilogram de hrean a ajuns să coste și 40 de lei.

Hreanul: Beneficiile multiple pentru sănătate

  • Are efect stimulant asupra aparatului digestiv. Accelerează peristaltismul intestinal şi combate atonia intestinală, Poate fi folosit ca aliment sau ca remediu medicamentos ( tinctura, oţetul de hrean, făina de hrean) sau în formă naturală, ras sau macerat.
  • Are proprietati  laxative sau purgative. Ba mai mult, poate fi şi un foarte bun diuretic, util celor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenţiei de apă.
  • Are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare. În combinaţie cu sucul de lămâie şi cu apa, hreanul dizolvă mucozitaţile de la nivelul sinusurilor în afecţiunile traheo-bronşice.
  • Hreanul are efectul unui antibio­tic, este expectorant şi bronhodilator.
  • În compoziţia hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei.
  • Este un puternic vitaminizant şi remineralizant, precum şi un redu­tabil stimulent imu­nitar.
  • Folosit extern, sub formă de cataplasmă, hreanul se foloseşte împotriva durerilor articulare.
  • Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută.

Rețetă de hrean la borcan

Rețetă de hrean la borcan

Pentru a face acasă hrean la borcan, ai nevoie de cele 3 ingrediente menționate la început: hrean, oțet și sare. (…) Cantitățile de mai jos sunt orientative. Totuși, e indicat să nu faci cantități mari, pentru că hreanul la borcan își pierde iuțimea în timp.

Ingrediente pentru 2 borcane mici: 

  • 200 grame rădăcină de hrean dată pe răzătoare
  • 100-150 ml de oțet din vin alb
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

  • Curăță rădăcina de hrean cu un peeler, spal-o bine cu apă, apoi tamponez-o cu prosoape de hârtie.
  • Dă hreanul pe răzătoarea cu ochiuri mici sau mari, în funcție de preferințe. Ai grijă să ții geamul deschis în timpul acestei operațiuni, pentru că uleiurile volatile te vor face să lăcrimezi, așa cum se întâmplă și atunci când tai ceapa. Și nasul e „afectat” de mirosină – dar într-un sens pozitiv, adică vei simți instant cum se desfundă sinusurile!
  • O altă variantă, mai rapidă, este să pui rădăcina de hrean la blender și să mixezi câteva secunde. Compoziția va avea o textură mai cremoasă în acest caz.
  • Pune hreanul mărunțit într-un castron și adaugă sarea și oțetul. Atenție – nu pune deodată tot oțetul. Toarnă treptat în compoziție și amestecă. Aceasta nu trebuie să fie excesiv de apoasă.
  • TRUC: dacă vrei ca hreanul să fie mai înțepător, toarnă oțetul peste el abia după ce aștepți 4-5 minute. În schimb, dacă vrei ca hreanul să aibă un gust mai blând, toarnă oțetul peste el imediat după ce l-ai dat pe răzătoare.
  • Hreanul se pune în borcane sterilizate. Se împinge ușor compoziția în borcan cu coada unei linguri de lemn. Dacă ți se pare că este prea uscată compoziția la suprafață, mai poți turna 2-3 lingurițe de oțet.
  • Înfiletează capacele borcanelor și depozitează-le la frigider sau într-un loc răcoros.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult