Leguma medicament care repară ficatul. 10 motive să pui andivele pe lista de cumpărături și 3 rețete

Află câte calorii au andivele, ce beneficii au şi cum pot fi consumate.
  • Publicat:
Leguma medicament care repară ficatul. 10 motive să pui andivele pe lista de cumpărături și 3 rețete
Foto: profimediaimages.ro

Andivele pot fi consumate sub formă de salată, ca gustare între mese, dar şi în diverse mâncăruri. Atenţie însă: gătirea andivelor, sub orice formă, diminuează proprietăţile nutritive ale acestei legume.

Andiva este o legumă din familia de plante cu flori Asteraceae, din care fac parte şi cicoarea, floarea-soarelui, păpădia și coada-şoricelului. În stare proaspătă, aceasta are un gust uşor amărui şi o textură crocantă, dar devine dulceagă şi moale dacă este friptă la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte cu puţină sare.

Zece beneficii ale andivelor

1. Andivele au foarte puține calorii, dar sunt bogate în fibre şi inulină, o substanţă care ajută la reducerea nivelului colesterolului şi al zahărului din sânge şi la stabilizarea tranzitului intestinal, fiind astfel recomandate persoanelor diabetice, celor care se confruntă cu constipaţia și celor care vor să slăbească.

2. Datorită conţinutului bogat în vitamina A, andivele sunt indicate pentru prevenirea sau ameliorarea tulburărilor de vedere (glaucom, cataractă, degenerescenţă maculară) şi a celor dermatologice.

3. De asemenea, andivele sunt surse excelente de vitamine din complexul B, care au un rol esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Ele sprijină metabolizarea grăsimilor, susţin procesul de digestie şi ajută la combaterea simptomelor şi cauzelor stresului, depresiei şi bolilor cardiovasculare.

4. Datorită numeroaselor minerale conţinute, precum calciu, magneziu, fosfor sau potasiu, andivele ajută la prevenirea oxidării celulare, previn dezechilibrele electrolitice şi reglează în mod natural tensiunea arterială.

5. Enzimele din andive joacă un rol important şi în procesul de detoxificare a ficatului. După o perioadă în care ai mâncat prea mult sau prea gras, ai consumat mult alcool sau ai urmat un tratament cu antibiotice, ficatul are nevoie de refacere, iar cel mai bine poţi face asta cu ajutorul alimentaţiei.

6. Acidul folic din andive este un compus care ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului şi la prevenirea avortului spontan sau a malformaţiilor congenitale.

7.  Antioxidanţii şi mineralele din andive sunt nutrienţi esenţiali pentru prevenirea declinului cognitiv. Riscul unor boli precum demenţa ar putea fi redus adoptând un regim alimentar bogat în legume, printre care şi andive, arată studiile.

8. Datorită compuşilor antiinflamatorii conţinuţi, andivele pot ajuta şi la ameliorarea simptomelor astmului, rinitei alergice sau altor probleme respiratorii.

9. Cantitatea mare de calciu din andive este benefică pentru persoanele predispuse la apariţia pietrelor la vezica biliară (litiază biliară), iar vitamina E ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi părului.

10. Nu în ultimul rând, andivele sunt o sursă bogată în kaempferol, o substanţă care se găseşte în majoritatea legumelor crucifere, care are efecte antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene şi cardioprotectoare, ce inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi induce moartea acestora.

Andivele: calorii şi valori nutriţionale

Într-o porţie de 100 de grame de andive se găsesc doar 17 calorii, deci este o legumă ideală la dietă. Însă andivele sunt indicate şi pentru celelalte substanţe nutritive pe care le conţin. La 100 de grame, andivele îţi asigură:

  • 8 grame de fibre
  • 36% din doza zilnică recomandată (DZR) de acid folic
  • 9 miligrame de fier
  • 4 miligrame de niacină
  • 18% din DZR de acid pantotenic
  • 9 miligrame de potasiu
  • 5 miligrame de tiamină
  • 72% din DZR de vitamina A
  • 11% din DZR de vitamina C
  • 15 miligrame de magneziu
  • 28 miligrame de fosfor

Bărcuţe din andive cu nuci, gorgonzola şi pere

Ingrediente:

  • 2 andive
  • 1 linguriţă de ulei de măsline
  • 1 pară tăiată în bucăţele
  • 1 linguriţă de miere
  • Câteva bucăţele de brânză gorgonzola
  • Câteva nuci coapte, tocate grosier
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Se desprind frunzele de andive, se spală bine sub jet de apă rece şi se aşază pe un prosop de bucătărie, care va absorbi apa. Se încinge uleiul într-o cratită, la foc mediu. Se adaugă perele tocate, se gătesc 2 minute până se înmoaie şi se amestecă ocazional. Se ia tigaia de pe foc şi se adaugă mierea peste perele înmuiate, sare şi piper, după gust, apoi brânza. Acest amestec se adaugă pe fiecare frunză de andivă, peste care se presară nuci coapte tocate.

Andive coapte, cu nuci şi vinegretă

Acest preparat este o excelentă garnitură pentru puiul la cuptor.

Ingrediente:

  • 6 andive
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare şi piper, după gust

Ingrediente pentru vinegretă:

  • 2 linguri de oţet din vin alb
  • 1 linguriţă de muştar Dijon
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 6 linguri de ulei de nucă presat la rece
  • O mână de nuci coape, tocate
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Se taie cotorul andivelor, apoi se taie pe jumătate, pe lungime. Se aşază jumătăţile de andive pe o hârtie de copt şi se toarnă peste ele puţin ulei de măsline, sare şi piper. Se introduc la cuptor, cu jumătatea tăiată în jos, pentru 25 de minute.

Între timp se pregăteşte vinegreta. Într-un vas mic, se amestecă oţetul, muştarul şi zahărul. Se adaugă treptat uleiul de nucă, până la omogenizarea completă. Se adaugă nucile coapte tocate, se amestecă bine şi se asezonează cu sare şi piper, după gust.

Se scot andivele de la cuptor, se aşază pe un platou întins şi se adaugă peste fiecare câte o lingură de vinegretă.

Tartă tatin cu andive

Andive la desert? De ce nu?! Această tartă tatin are la origine merele, dar poate fi la fel de delicioasă şi atunci când ingredientul de bază este andiva. Dacă adaugi pe lângă o felie de tartă şi o cupă de îngheţată de vanilie, gustul va fi desăvârşit!

Ingrediente:

  • 8 linguri de unt
  • 200 de grame de zahăr
  • Păstăi de vanilie sau esenţă de vanilie
  • 6 andive fără cotor, tăiate pe lungime în jumătăţi
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • Aluat pentru tartă (poţi să-l prepari acasă sau să-l cumperi gata făcut din magazin)
  • Un ou

Mod de preparare:

Se preîncălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Se pregăteşte caramelul: se încălzeşte o tigaie înaltă cu mânere detaşabile nonaderentă la foc mediu spre mare, apoi se adaugă untul şi se dă focul la minimum. După ce se topeşte untul, se adaugă zahărul şi păstăile sau esenţa de vanilie. Se lasă la foc mic şi se amestecă încontinuu, până zahărul se dizolvă complet şi capătă o nuanţă arămie.

Se tăvălesc andivele prin caramelul obţinut şi se aşază ordonat în tigaie, cu jumătăţile în jos. Se stropesc cu sucul de lămâie, apoi se introduce tigaia la cuptor pentru 20 de minute (acoperită cu capac sau folie de aluminiu.  După expirarea timpului, se întorc andivele pe cealaltă parte şi se mai lasă la cuptor pentru 20 de minute.

Se scot andivele de la cuptor şi se pune într-un vas, pe foc, sosul rezultat. Acesta se fierbe până capătă consistenţa unui sos şi se mai adaugă zahăr, după gust. Se toarnă sosul rezultat peste andivele aşezate ordonat într-o formă de copt rotundă, apoi se pune deasupra aluatul de tartă decupat şi se apasă pe margini cu o furculiţă, pentru a crea marginile. Se bate un ou cu puţină apă şi se pensulează aluatul. Se introduce tarta la cuptor, la o temperatură de 205 grade Celsius, pentru 20-25 de minute.

Se lasă 10 minute să se răcească înainte de a întoarce forma cu aluatul în jos. Serveşte tarta cât e caldă, cu o cupă de îngheţată de vanilie şi puţin topping de caramel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult