7 legume antioxidante pentru pacienții cu diabet

  • Publicat:

Pentru cei care încearcă să gestioneze diabetul, este deosebit de important să obțină o mulțime de legume bogate în fibre și nutrienți, deoarece aceste alimente oferă o varietate de nutrienți care ajută la menținerea zahărului din sânge sub control.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt substanțe care, în principal, împiedică formarea radicalilor liberi sau reduc efectele acestora. Mai exact, antioxidanții protejează celulele de procesele de oxidare cauzate de radicalii liberi. Acești compuși benefici sunt produși de organism sau pot fi asimilați din alimente.

Vestea bună este că obținerea suficienților antioxidanți în dieta ta poate contracara unii dintre acești radicali liberi, punând capăt daunelor pe care le-ar putea cauza altfel.

Cele mai bune 7 legume bogate în antioxidanți pentru diabet

Legumele cu frunze verzi (întunecate)

Legumele cu frunze verzi (întunecate) cum ar fi varza varza, spanacul sau ruccola sunt o alegere ideala pentru persoanele cu diabet. „Sunt pline de vitamine A, C și K, precum și de acid folic și alfa-lipoic, un antioxidant care poate crește sensibilitatea la insulină”, spune Kathryn Piper RD, autoarea cărții ‘Dieteticianului care sfidează îmbătrânirea’.

De fapt, cercetările recente au legat aportul mai mare de legume cu frunze de culoare verde închis cu markeri îmbunătățiți de management al zahărului din sânge.

Conopida

„Conopida este o legumă cruciferă bogată în antioxidanți, care conține vitamina C, beta caroten, sulforafan și alți compuși benefici ai plantelor. Are un conținut scăzut de calorii și conține fibre”, spune Vandana Sheth, RDN, CDCES, expert în diabet pe bază de plante.

Un alt motiv pentru a adăuga conopida în farfurie? Studiile au arătat că persoanele care mănâncă mai multe legume crucifere – conopidă, broccoli, varză de Bruxelles – au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Roșiile

Deși roșiile sunt din punct de vedere tehnic un fruct, le-am inclus în lista noastră de legume, deoarece sunt adesea considerate o legumă atunci când vine vorba de scopuri culinare sau nutriționale. Ele au, de asemenea, o mulțime de beneficii de oferit celor care doresc să-și gestioneze diabetul. Roșiile sunt o sursă bună de fibre și sunt bogate în vitaminele A și C, fiind în același timp sărace în calorii. De asemenea, sunt abundente în licopen, un antioxidant pe care studiile l-au asociat cu o mai bună gestionare a zahărului din sânge.

Broccoli

Această legumă cruciferă este plină de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele A, C, K, acid folic, fibre și potasiu. Nu numai că, cercetările emergente arată că broccoli poate scădea nivelul zahărului din sânge atunci când este consumat în mod regulat.8 Cercetătorii bănuiesc că sulforafanul, compusul care conține sulf din broccoli, joacă un rol activ în gestionarea zahărului din sânge și a rezistenței la insulină. Nu numai că, broccoli poate ajuta și la prevenirea deteriorarii vaselor de sânge, o complicație comună a diabetului.

Vinetele

Antocianinele nu numai că dau vinetei nuanța violetă, dar au și proprietăți antioxidante pentru a lupta împotriva distrugerii celulelor din organism. „Vinetele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, cum ar fi nasunina, luteina și zeaxantina”, spune Sheth. Această legumă oferă fibre, care pot ajuta la gestionarea zahărului din sânge, potrivit Sheth. Ea recomandă folosirea vinetelor în tocănițe, curry sau prepararea lor prin prăjire sau grătar.

Sfecla

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, deoarece nivelurile crescute de zahăr din sânge pe termen lung pot deteriora inima și vasele de sânge. Din fericire, legumele precum sfecla sunt bogate în nitrați, un compus care poate reduce tensiunea arterială și poate susține sănătatea circulatorie generală. De asemenea, sfecla este și o sursă bună de minerale precum magneziu și potasiu, care, de asemenea, contribuie la un nivel mai sănătos al tensiunii arteriale.

Bamele

„Acest favorit de vară oferă o sursă excelentă de vitamine C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de acid folic, magneziu și fibre. În plus, okra este bogată în antioxidanți, în special polifenoli”, spune Stacey Woodson, M.S., RDN, fondatorul Stacey Woodson, LLC. „Cercetările sugerează că consumul regulat de bame poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge”, explică ea.

FOTO: Shutterstock, SURSA: Eating Well

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”