Daca acum 2 ani, pe cand
faceam experimentul „o saptamana mananc exclusiv produse bio”
(misiune esuata din cauza saraciei de alimente bio, www.csid.ro),
mi-ar fi spus cineva sa am putina rabdare, caci curand va veni
momentul in care voi vizita o ferma bio in apropiere de Bucuresti,
as fi ridicat din sprancene… Ei bine, iata-ma fata in fata cu
„minunea”.
De la experimentul meu cu alimentele bio multe s-au schimbat. Cu
toate acestea, in plina criza economica piata produselor bio nu a
regresat in Romania, ci din contra, gamele de cosmetice, alimente,
haine si detergenti bio s-au inmultit.
S-au deschis atat magazine clasice, cat mai ales magazine online,
drept dovada ca tot mai multi romani (cu posibilitati financiare
peste medie) au inceput sa acorde importanta a tot ceea ce inseamna
bio. Pretul ridicat ramane insa o problema. Mare.
Bineinteles, daca magazinele gasesc marfa in Romania si nu sunt
nevoite sa o mai importe din tari precum Ungaria, Austria,
Germania sau Italia, preturile scad cu un procent
semnificativ.
Natura este mai aproape
Vestea ca la doar 15 kilometri de Bucuresti, in comuna Joita –
situata in nordul judetului Giurgiu – se afla o microferma
ecologica, unde se produc legume si fructe bio m-a impresionat de-a
dreptul, asa ca am pornit la drum pentru a ma convinge.
Microferma se numeste Biodumbrava, a fost infiintata in 2007, iar
la anul, in aprilie se vor implini 3 ani de cand pe terenul
microfermei au crescut doar plante, legume si fructe in mod
natural, fara substante chimice interzise in agricultura eco. Tot
in aprilie, proprietarul – Marin Dumbrava va primi mandru
certificatul de agricultura eco de la Bruxelles.
Sa-i aflam insa povestea. „Nu am profesat in domeniu, insa am
amintiri din copilarie frumoase, pe cand imi ajutam bunicii la
gradinarit. Am studiat insa despre acest tip de agricultura si
impreuna cu familia mea vreau sa creez ceva bun si durabil”.
De ce bio si nu clasic? „Problema nu este ca in agricultura
traditionala se folosesc substante chimice care potenteaza
cresterea, ci ca se folosesc intr-o cantitate foarte mare, se
exagereaza…”, adauga proprietarul microfermei.
Cat de anevoios este drumul spre o rosie bio?
In acest tip de agricultura pesticidele sunt interzise, dar pentru
a lupta cu daunatorii in cazul rosiilor, ardeilor, dovleceilor si
morcovilor se folosesc macerate din palinca de 60 de grade,
propolis, macerat de urzica, coada calului, ulei de menta.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si:
Portia de hrana vie de la CSID: Tarta cu lamaie
delicioasa