Consumul regulat de spanac si de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli si laptucile, reduce riscul de diabet de tip II, cea mai raspandita forma a bolii, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal.
Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizeaza ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester a trecut in revista 6 studii, din SUA, China si Finlanda, realizate in randul a 220.000 de persoane.
Si au aflat ca persoanele care mananca zilnic o portie suplimentara de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varza, spanac, laptuci – isi reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul II cu 14%.
Consumaţi frunze verzi din belşug datorită conţinutul mare în clorofilă. Este unul dintre cei mai puternici anti-oxidanţi din natură. Şi nu evitaţi nici lucerna proaspătă sau uscată, este sfatul nutriţioniştilor. Aceasta are calităţi premium.
În ultimele decenii, din dorinţa de a consuma plante proaspete în orice sezon, au apărut serele. E adevărat, furnizează vegetale în ciuda temperaturii atmosferice. Dar acestea nu sunt atât de bogate în clorofilă. Vorbim despre o substanţă situată în topul antioxidanţilor naturali.
“Există aşadar o spoliere a oamenilor care mănâncă exclusive sau abuziv din sera sau din solar. Antioxidanţii sunt mai puţin în astfel de plante şi metabolismul uman devine intoxicat de radicalii liberi, de oxigen” spune prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Vegetalele crescute artificial mai au o carenţă majoră.
“Faptul că nu au clorofilă automat înseamnă că nu au nici magneziu. Însoţeşte întotdeauna clorofila aşa cum fierul însoţeşte hemoglobina din sângele uman, de la mamifere” spune prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Magneziul intervine în toate procesele metabolice din organismul uman. Aşadar cele mai bune plante sunt cele crescute direct sub lumina soarelui. Iar primăvara aveţi de unde alege. Ştevie, leurdă, urzici, spanac, ceapă verde, usturoi verde şi lobodă-toate fac minuni pentru sănătate.
“Ele sunt foarte bune depurative, deci contribuie la purificarea organismului, la detoxifere” spune dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut.
Dar nu vă limitaţi la aceste produse bogate în clorofilă.
“Iarăşi o sursă bună de clorofilă care se foloseşte este reprezentată de orzul verde, acea parte verde de la orz şi sucul de orz verde. Ele conţin o substanţă cunoscută ca un bun antioxindant în bolile cronice” spune dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut.
Orzul verde se poate integra în orice salată de primăvară. Lucerna uscată sau proaspătă îi poate completa beneficiile.
“Lucerna sub această formă poate fi bineînţeles folosită pentru că este un bun depurativ, antioxidant şi stimulant imunitar” spune dr. Andreea Dragomirescu, medic fitoterapeut.
Lucerna conţine şi cantităţi mari de vitamina K. Este vorba despre o substanţă care fluidifică sângele în mod natural. Şi nu uitaţi: săptămânal aveţi nevoie să consumaţi peste 25 de produse naturale diferite, astfel încât să vă luaţi toţi nutrienţii vitali.