Ce se întâmplă dacă pui leuștean în ciorbă. Efectele prea puțin cunoscute

Leușteanul poate ameliora probleme precum balonarea, arsurile la stomac, virozele respiratorii, infecţiile urinare sau dezechilibrele hormonale.
  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă pui leuștean în ciorbă. Efectele prea puțin cunoscute
Foto: Shutetrstock

Leușteanul este o plantă utilizată din cele mai vechi timpuri în gastronomie, dar şi datorită proprietăţilor sale medicinale extraordinare. Adăugat frecvent în supe ori ciorbe, leuşteanul are un gust pronunţat, similar într-o anumită măsură cu ţelina, care se potriveşte de minune şi în mâncărurile pe bază de carne. 

Efectele antibacteriene, antiinflamatoare şi diuretice ale leuşteanului recomandă această plantă în ameliorarea unor afecţiuni precum balonarea, arsurile la stomac, virozele respiratorii, infecţiile urinare sau dezechilibrele hormonale.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de leuştean.

Leușteanul, adjuvant în infecţiile urinare

Infecţiile de tract urinar afectează cu precădere femeile şi vizează rinichii, vezica urinară, uretra sau ureterele.

Printre simptomele care pot sugera o infecţie urinară se numără durerea sau usturimea la urinare (disurie), urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge, urinări dese, eliminarea unor cantităţi mici de urină, stări febrile sau frisoane, dureri de spate sau în părţile laterale, greaţă şi vărsături.

O cercetare care a inclus datele preluate din 17 studii clinice a arătat că leușteanul poate ajuta la eliminarea bacteriilor care provoacă inflamaţia tractului urinar.

Potrivit unui articol publicat în World Journal of Urology, leuşteanul conţine terpenoide şi cumarine, substanţe care au un puternic efect diuretic, ajutând totodată şi la prevenirea pietrelor la rinichi.

Pentru problemele urinare se recomandă consumul ceaiului de leuştean sau tinctura de leuştean (0,5-2 ml de 3 ori pe zi).

leușteanul - Ce să pui în ciorbă ca să elimini mai ușor mucusul din gât. E bun și în caz de infecții urinare
Foto: profimediaimages.ro

Leușteanul ameliorează simptomele bronşitei

Datorită efectelor sale expectorante, leușteanul este indicat şi în afecţiunile respiratorii, în special bronşita sau diverse viroze de sezon.

Această plantă ajută la eliminarea mucusului din sistemul respirator şi ameliorează accesele de tuse, precum şi durerile în gât. De asemenea, leuşteanul împiedică dezvoltarea bacteriilor gram-negative, responsabile de apariţia pneumoniei.

Leușteanul calmează durerile de stomac

Indigestia este o problemă de sănătate frecvent întâlnită, ale cărei simptome sunt extrem de neplăcute: dureri de stomac, diaree, crampe abdominale, vărsături, gaze intestinale, balonare.

Şi în acest caz, leuşteanul preparat ca ceai sau frunzele proaspete adăugate în ciorbă pot ameliora aceste manifestări într-un mod natural. Unele studii arată că leuşteanul este benefic şi pentru ameliorarea colicilor la copii.

Leuşteanul reglează ciclul menstrual

Această plantă poate ameliora durerile menstruale şi are capacitatea de a regla ciclul menstrual, precum şi de a reduce fluxul menstrual abundent.

Astfel, leuşteanul poate fi benefic inclusiv femeilor care nu reuşesc să rămână însărcinate din cauza tulburărilor menstruale.

Leuşteanul, bun pentru creşterea poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate avea numeroase cauze, de la afecţiuni tiroidiene până la cancer de diverse tipuri sau tulburări hepatice.

Leuşteanul poate stimula digestia, tratând totodată diverse tulburări digestive.

Alte plante şi condimente cunoscute pentru efectul lor de stimulare a poftei de mâncare sunt cardamomul, muşeţelul, menta şi iarba grasă.

Leuşteanul: contraindicaţii şi posibile reacţii adverse

Leuşteanul ar putea creşte sensibilitatea la lumină, mai ales dacă este consumat în cantităţi mari şi pe termen lung.

Gravidele şi femeile care alăptează trebuie să consume leuştean cu moderaţie, la fel şi persoanele hipertensive, deoarece leuşteanul poate creşte uşor nivelul sodiului din sânge şi, implicit, tensiunea.

Este recomandat sfatul medicului înainte de a lua suplimente, tincturi sau ceaiuri cu leuştean, deoarece acestea pot interfera cu acţiunea altor medicamente, cum ar fi diureticele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult