„Licoarea regilor” pentru rezistența la insulină. Înlocuiește cafeaua

Vestea bună este că rezistența la insulină poate fi tratată cu schimbări în stilul de viață. Primul pas ține de ceea ce bei și mănânci.
  • Publicat:
„Licoarea regilor” pentru rezistența la insulină. Înlocuiește cafeaua
„Licoarea regilor” pentru rezistența la insulină. Înlocuiește cafeaua

Știai că există o afecțiune care poate crește riscul de diabet, dar adesea nu dă semne sau simptome? Această afecțiune este cunoscută ca rezistența la insulină și, deși adesea trecută cu vederea, rezistența la insulină devine din ce în ce mai comună.

Vestea bună este că rezistența la insulină poate fi tratată cu schimbări în stilul de viață. O schimbare surprinzător de simplă este alegerea băuturilor neîndulcite sau a consumului de apă. Ceaiul este una dintre băuturile neîndulcite care ar trebui să se încadreze pe lista băuturilor preferate. Nu numai că ceaiul este o băutură populară, mai exact a doua după apă, dar este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățiri ale rezistenței la insulină.

Ce este rezistența la insulină? 

Pe măsură ce mănânci mese și gustări pe parcursul zilei, nivelul de zahăr din sânge crește și scade în mod natural. Digestia începe cu prima mușcătură, pe măsură ce corpul începe să descompună carbohidrații din alimente în glucoză, sursa principală de energie a corpului. Când acea glucoză intră în fluxul sanguin după ce ai mâncat, corpul răspunde prin eliberarea hormonului insulină. Insulina acționează ca o cheie într-o ușă, permițând glucozei să intre în celule pentru energie.

Când un pacient are rezistență la insulină, acest proces este perturbat, deoarece celulele devin mai puțin sensibile la insulină. Ca răspuns, pancreasul trebuie să producă din ce în ce mai multă insulină pentru a muta glucoza în celule. Dacă corpul nu poate produce suficientă insulină pentru a ține pasul, aceasta poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge și, în cele din urmă, poate duce la un diagnostic de prediabet.

Cel mai bun ceai pentru rezistența la insulină 

Data viitoare când ai poftă de o ceașcă de ceai, optează pentru ceaiul verde. Este cea mai bună alegere pentru combaterea rezistenței la insulină. Ceaiul verde este făcut din Camellia sinensis, planta de ceai din care sunt făcute și ceaiurile negru, alb și oolong. Deși și celelalte ceaiuri sunt asociate beneficiilor pentru sănătate, ceaiul verde are cele mai multe date clinice care susțin rolul său în combaterea rezistenței la insulină.

Cercetătorii bănuiesc că ceaiul verde ajută la reducerea riscului de rezistență la insulină în mai multe moduri, inclusiv prin scăderea stresului oxidativ, îmbunătățirea metabolismului glucozei și blocarea absorbției carbohidraților. Împreună, aceasta poate duce la mici îmbunătățiri ale nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, o meta-analiză recentă a constatat că în urma consumului de ceai verde se poate ajunge la scăderea nivelului de zahăr din sânge pe stomacul gol, un indicator al rezistenței la insulină.

Inflamația și rezistența la insulină coexistă adesea, așa că dacă poți reduce inflamația, este posibil să vezi și îmbunătățiri ale rezistenței la insulină. Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali în alimente https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-020-00469-5care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Ceaiul verde este deosebit de bogat în polifenol și catechină numită epigallocatechin gallate. EGCG joacă un rol important ca antioxidant și poate ajuta la reducerea inflamației, care poate contribui la rezistența la insulină.

Acești polifenoli puternici din ceaiul verde pot avea, de asemenea, o influență pozitivă asupra microbiomului intestinal. 

Foto: shutterstock

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc