Ligia Pop, chef: Cum să faci provizii de legume și fructe inteligent pentru iarnă?

Mulți se blochează cu hrana ce abundă în legume și fructe crude, când vine frigul...
  • Publicat:
Ligia Pop, chef: Cum să faci provizii de legume și fructe inteligent pentru iarnă?
Ligia Pop, chef raw vegan, autor, foto: Raoul Pop

Este singurul chef raw-vegan care a luat premiul YouTube Next Chef, a publicat 8 cărți de sănătate, iar în 2014 cartea „Reţete vegane fără foc” a câștigat premiul național la Gourmand World CookBook Awards, un soi de Oscar culinar. Ligia Pop, autor, chef raw vegan și consultant în nutrițieeste omul care inspiră zeci de mii de români să acorde atenție alimentației naturale și hranei vii.

Am stat de vorbă despre cum să faci provizii de legume, semințe, nuci, fructe iarna, dar și despre alimente nutritive.

CSÎD: Indiferent de tipul de alimentație pe care îl alegem, legumele și fructele trebuie să existe. Cum să le conservăm pentru iarnă ?

Ligia Pop: Se pot usca legume, fructe care pot fi hidratate ulterior. Se pot cumpara nuci și semințe de la producătorii locali și păstra la rece pentru a preveni râncezirea. Iarna există multe legume rădăcinoase românești, se pot face murături diverse etc. Pe lângă toate, iarna se consumă pe lângă alimentația obișnuită, un procent și mai mare (aprox. 60%) de vlăstari proaspeți, care sunt cu 30% mai bogați în nutrienți comparat cu plantele mature, recunoscuți pentru beneficiile lor în alimentația zilnică.

Cum ar arăta hrana ideală în viziunea Ligiei Pop

CSÎD: Care este proporția de hrană crudă/hrană preparată termic ideală în cazul adepților stilului raw-vegan?

Ligia Pop: Dacă am reuși să consumăm 75% din alimente în stare crudă în prima oră după ce au fost culese, coapte natural la soare și crescute în zone cât mai puțin poluate și fără chimicale, ar fi ideal.

CSÎD: Ai avea vreun sfat pentru cei care doresc să își îmbunătățească calitatea vieții?

Ligia Pop: Trăim vremuri provocatoare și ideal ar fi ca fiecare să avem o bucată de pământ pe care ne-am putea crește legumele, fructele și plantele de ceai. Recomand tuturor citirea seriei „Cedrii Sunători ai Rusiei”, în care se relatează pe lângă toate sfaturile utile valabile vremurilor noastre, cum putem găsi echilibrul, cum putem păstra dragostea într-o familie și cum putem să ne găsim liniștea sufletească și raiul nostru pe pământ.

Nu doar alimentația sănătoasă contează atunci când vorbim de starea de bine

CSÎD: De ce afecțiuni ne scutește o alimentație raw-vegană, bazată pe alimente nepreparate termic?

Ligia Pop: Alimentația echilibrată, bogată într-un procent de hrană de calitate, în stare crudă în general aduce beneficii asupra sănătății, așa cum spun medicii și diverse studii, însă nu doar aceasta își spune cuvântul. Zilnic totul ține de alegerile noastre și de menținerea unui trup, suflet și spirit în echilibru – asta pentru a ne bucura de o stare de bine garantată.

Alegeți fructe, legume, frunze colorate divers

CSÎD: Ce produse /plante/fructe nu lipsesc din dieta ta zilnică?

Ligia Pop: Zilnic varietatea de culori contează enorm. Fructe consum într-un procent foarte mic, însă iubesc fructele de pădure proaspăt culese din grădina noastră. Pe lângă toate, zilnic adaug în alimentație frunze verzi din flora spontană mult mai bogate în nutrienți decât frunzele verzi comune cât și legumele colorate intens.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult