Lipsa acestei vitamine din organism ar putea crește riscul de apariție a demenței

  • Publicat:
Lipsa acestei vitamine din organism ar putea crește riscul de apariție a demenței
Demența este una dintre cele mai crunte boli cu care se poate confrunta o persoană / Foto: Shutterstock

Persoanele cu nivel scăzut de vitamina D în sânge ar avea mai multe șanse să dezvolte diverse forme de demență, inclusiv Alzheimer, potrivit unui studiu.

Cu toate acestea, oamenii de știință au nevoie de cercetări suplimentare pentru a afirma dacă o cantitate crescută de vitamina D în sânge ar putea preveni apariția demenței.

Un studiu a demonstrat că persoanele cu niveluri extrem de mici de vitamina D aveau de două ori mai multe șanse – decât cei cu niveluri normale – să dezvolte Alzheimer sau alte forme de demență. Pe de altă parte, alte studii nu au asociat în niciun fel vitamina D și demența, potrivit Mayo Clinic.

În acest moment, legătura dintre carența de vitamina D și riscul de demență este doar observațională. Mai multe studii sunt necesare în acest sens.

Vitamina D este vitală pentru sănătatea noastră

Vitamina D este vitală pentru oase, absorbția calciului și alte procese metabolice din organism. Rolul său în funcțiile cognitive și în procesul de îmbătrânire este încă neclar. Unele studii sugerează că vitamina D poate fi implicată în mai multe procese cognitive, însă este nevoie de cercetări mai ample pentru a înțelege mai bine această relație.

Vitamina D este cel mai des produsă de organism odată ce ne expunem la soare. Se găsește însă și în unele alimente precum peștele gras, lapte, cereale sau suc de portocale. Suplimentele de vitamina D sunt de asemenea foarte accesibile.

Deficiența de vitamina D apare mai ales la persoanele mai în vârstă, în mare parte pentru că, odată cu înaintarea în viață, pielea lor nu are capacitatea de a sintetiza vitamina D după expunerea la soare.

Este încă devreme pentru experți să recomande creșterea dozei de vitamina D în speranța de a preveni demența, însă menținerea unor niveluri sănătoase a acestui nutrient este benefică. Ar putea reduce riscul de osteoporoză, de exemplu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult