Dacă nouă românilor ni se face poftă de pește cu mămăligă, borș de fasole cu mămăligă sau inegalabilulul bulz ciobănesc, la italieni am descoperit combinații cu mămăligă la care nu mă așteptam deloc. Polenta este numele pentru mămăligă atât în Italia cât și în Germania. Polenta este un preparat tradițional în special în nordul Italiei. Se prepară însă după câteva secrete bine păstrate.
Atunci când am mâncat prima oară antipasti cu mămăligă (pătrățele), roșii uscate, ulei de măsline, suc de lămâie și caracatiță și pătrunjel am simțit că am descoperit… Italia. Apoi, peste câțiva ani, în Piemonte am fost la o cină unde s-a preparat mămăligă cu unt, parmezan. Absolut delicioasă combinația. Însă italienii nu contenesc să suprindă cu gustul bun al mâncărurilor. Așadar, mare mi-a fost supriza să gust biscuiți făcuți cu făină de mălai. Delicioși și crocanți.
La o altă vizită în Italia am descoperit cât de fabuloasă este polenta cu gorgonzola. Inimaginabil! Și suprizele nu contenesc pe măsură ce stai mai mult în Italia sau călătorești. Cine și-ar fi imaginat că poți combina într-un mod extraordinar un sos pentru paste -cum este sosul cu carne ragu, folosit și la lasagnia cu polenta? Dacă mergeți în Italia sau aveți răbdare să faceți această rețetă acasă (sosul ragu se fierbe circa 7 ore la foc mic și se pregătește cu o zi înainte), încercați preparatul. Nu veți regreta.
Însă nimic din toate aceste rețete nu ar avea un gust atât de extraordinar, dacă făina de mălai nu ar fi integrală și pisătă la moară cu pietre. Mai mult decât atât, prepararea polentei este ridicată la rang de artă. În cărțile de rețete se recomandă ca prepararea să dureze circa 60 de minute și să se mixexe foarte des cu un tel preparatul.
Așa cum spuneam bucătăria italiană este deosebit de vastă și cuprinzătoare. Eu mi-am scris în agendă șă încerc polenta e lumache (mămăligă cu melci), un preparat specific piemontez. Între timp am aflat că în Bergamo, Lombardia se fac prăjituri pe bază de polenta -”Polenta e Osèi” cu marzipan, ciocolată, unt, rom și cremă de alune de pădure.
Fotografii: Shutterstock